Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Κατάλληλη εποχή για τη σπορά του καρότου, ενώ στη μουσμουλιά (δεσπολιά) το φουζικλάδιο αντιμετωπίζεται με χημικά και καλλιεργητικά μέτρα. Τα πυρηνόκαρπα, όπως και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, προσβάλλονται από πολλούς εχθρούς και ασθένειες ανάλογα με το είδος του δέντρου και αντιμετωπίζονται, επίσης, με καλλιεργητικά και χημικά μέτρα. Η αμυγδαλιά υποφέρει από την πολυστίγμωση και τον ανθονόμο, ενώ τα εσπεριδοειδή από την κομμίωση του λαιμού.
ΚΑΡΟΤΟ
Η εποχή είναι κατάλληλη για τη σπορά του καρότου σε περιοχές κυρίως που διακρίνονται για τις ήπιες θερμοκρασίες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επισημαίνεται ότι η σπορά του μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, επιλέγεται, όμως, να πραγματοποιείται συνήθως νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο (μέχρι και τις αρχές του χειμώνα). Το μειονέκτημα της καλοκαιρινής σποράς είναι η ανάγκη να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού για άρδευση, που εξουδετερώνεται με τη φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη σπορά. Ανάλογα με την ποικιλία του καρότου και την εποχή καλλιέργειας, ο βιολογικός του κύκλος διαρκεί 3-5 μήνες (3 μήνες στην ανοιξιάτικη και 5 μήνες στη χειμωνιάτικη σπορά και η απόδοσή του κυμαίνεται μεταξύ 4-5 μηνών στο στρέμμα).
ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ
Το φουζικλάδιο στη μουσμουλιά προσβάλλει τα άνθη, τα φύλλα και τους καρπούς. Στον αναπτυγμένο καρπό εμφανίζονται ελαιοκαστανές κηλίδες σκούρου χρώματος που, ανάλογα με την ένταση της προσβολής, μπορεί να καλύπτουν και ολόκληρο τον καρπό. Οι βροχοπτώσεις, όταν είναι συνεχείς, είναι καθοριστικές για την εκδήλωση και εξέλιξη της ασθένειας. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά και χημικά μέτρα. Τα καλλιεργητικά αφορούν την απομάκρυνση των προσβεβλημένων από την ασθένεια καρπών, που μπορεί να βρίσκονται πάνω στο δέντρο ή στο έδαφος. Στα χημικά συνιστώνται δύο ψεκασμοί με κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, οι οποίοι να απέχουν 15 μέρες ο ένας από τον άλλον. Καλό είναι να προστίθεται μια προσκολλητική-διαβρεκτική ουσία στο ψεκαστικό υγρό και για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας να προτιμώνται δραστικές ουσίες με διασυστηματική δράση.
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
Οι καλλιεργητικές εργασίες που συνιστώνται για την περίοδο που διανύουμε, με σκοπό την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών των πυρηνοκάρπων, περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δέντρων από προσβεβλημένα ή ξερά κλαδιά και τη συλλογή των σάπιων ή μουμιοποιημένων καρπών, που στη συνέχεια θα πρέπει να απομακρύνονται από τον οπωρώνα ή να καίγονται. Οι καλλιεργητικές αυτές εργασίες θα πρέπει να γίνονται με ξηρό καιρό και αποσκοπούν στη σημαντική μείωση του πληθυσμού των εντομολογικών εχθρών που διαχειμάζουν και στον δραστικό περιορισμό των μυκητολογικών, βακτηριολογικών, ιολογικών και άλλων ασθενειών που προσβάλλουν τα πυρηνόκαρπα.
Η συνηθισμένη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τη ροδακινιά και τη νεκταρινιά είναι ο εξώασκος, ενώ όλα τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κερασιά) προσβάλλονται από το κορύνεο, το βακτηριακό έλκος και τη φυτόφθορα.
Από την άλλη μεριά, οι συνηθέστεροι εντομολογικοί εχθροί της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς είναι ο ανθονόμος και τα κοκκοειδή (Ψώρα Σαν Ζοζέ και Βαμβακάδα).
Ευνόητο είναι ότι κατά τον χημικό τρόπο αντιμετώπισης όλων των παραπάνω ασθενειών και εχθρών, πρέπει να χρησιμοποιούνται έγκαιρα τα κατάλληλα για κάθε περίπτωση και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
Πρώιμη φυλλόπτωση στην αμυγδαλιά μπορεί να οφείλεται σε προσβολή της από μια μυκητολογική ασθένεια, την πολυστίγμωση. Ο μύκητας δημιουργεί κηλίδες σημαντικού μεγέθους, χρώματος πορτοκαλί έως κόκκινου. Για την αντιμετώπιση της πολυστίγμωσης συνιστάται ένας ψεκασμός με κατάλληλο, εγκεκριμένο για την ασθένεια φυτοπροστατευτικό προϊόν σε συνδυασμό με την απομάκρυνση και το κάψιμο των πεσμένων στον αμυγδαλεώνα φύλλων (καλλιεργητικό μέτρο).
Από εντομολογικούς εχθρούς της αμυγδαλιάς σημαντικός είναι ο ανθονόμος, που εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Στους δενδρώνες που σημειώνεται και αντιμετωπίζεται σοβαρή προσβολή από ανθονόμο, συνιστάται να γίνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο οπωσδήποτε εκτός του Νοεμβρίου.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Σημαντική ασθένεια είναι η κομμίωση του λαιμού των εσπεριδοειδών, που εκδηλώνεται συνήθως όταν ο καιρός είναι ψυχρός και υγρός. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, για να μειωθεί η εδαφική υγρασία, αλλά και με την προστασία του κορμού των δέντρων με την επάλειψή τους με βορδιγάλεια πάστα 5% και μέχρι ύψος ενός μέτρου.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...