Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν στην κοινή ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία τής οποίας τα πρώτα βήματα ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας από πρωτοπόρους παραγωγούς(2), που έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους.
Η ημερίδα απευθύνεται αφενός σε παραγωγούς που θέλουν να εξοικειωθούν με την καλλιέργεια αυτών των φυτών (κτηνοτροφικό κουκί, ρεβίθι, λούπινο και μπιζέλι) που είναι εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία(3), και αφετέρου σε κτηνοτρόφους που θέλουν να ενημερωθούν για τη χρησιμότητα ένταξης των κτηνοτροφικών φυτών στη διατροφή των ζώων σε αντικατάσταση άλλων πρωτεϊνούχων σπόρων όπως σόγια.
"Οι αγρότες και γεωργο-κτηνοτρόφοι χρειάζονται εναλλακτικές ασφαλείς βιώσιμες λύσεις όπως τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά καθώς και ουσιαστική υποστήριξη και ενίσχυση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να στραφούν άμεσα σε επιλογές και πρακτικές βιώσιμης γεωργίας» υποστήριξε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. Με τη σειρά της, η Ραλλού Τσίγγου, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, τόνισε πως «η Λέσβος κατέχει την τρίτη θέση σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη νησιωτικότητα, καθιστά προφανή την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτής της ημερίδας για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των περιορισμένων εκτάσεων στη Λέσβο που καλλιεργούνται για ζωοτροφές και για την βελτίωση της γονιμότητάς τους. Τόσο η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών όσο και η χρήση τους στη διατροφή των ζώων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για στροφή στη βιώσιμη, αειφόρα γεωργία χωρίς εξαρτήσεις από εισαγόμενες και γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και της τοπικής οικονομίας».
«Είμαστε αρωγοί και βρισκόμαστε έμπρακτα δίπλα σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία που αφορά την πρωτογενή παραγωγή της Λέσβου. Το νησί μας είναι έτοιμο να υιοθετήσει και να προάγει την βιώσιμη γεωργία που προωθείται από την εκστρατεία της Greenpeace. Η αειφόρος γεωργία και η αποτελεσματική εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Λέσβο είναι ο καλύτερος μοχλός ανάπτυξης και θα αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στα επόμενα χρόνια» δήλωσε τέλος ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Ας σημειωθεί ότι στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθούν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Εποχή που η τομάτα και η πιπεριά θερμοκηπίου προσβάλλονται η μεν πρώτη από τον βοτρύτη και το κλαδοσπόριο, η δε δεύτερη από τις αφίδες,...