Ημερολόγιο Καλλιεργητή 21/12 – 27/12/2012
Ημερολόγιο Καλλιεργητή 21/12 – 27/12/2012
Γράφουν οι γεωπόνοι:
ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ - ΑΥΓΟΥΛΑ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΪΡΗΣ
Τα χειμερινά σιτηρά… έχουν και αδέλφια, και για την προστασία τους αλλά και την αύξηση της παραγωγής χρειάζεται λίπανση με τις σωστές ποσότητες αζώτου. Τα πυρονόκαρπα χρειάζονται όψιμο κλάδεμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών κατά το κόψιμο και την εμπορία των καρπών για να επαλειφθεί ο κίνδυνος της «τριστέτσας».
ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ
Στα χειμερινά σιτηρά αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα αδέλφια, τα δευτερεύοντα δηλαδή στελέχη, το ίδιο παραγωγικά, όπως και το κύριο στέλεχος. Η έκπτυξη των αδελφιών διαρκεί 30-40 ημέρες και ευνοείται από την επάρκεια της υγρασίας, την υψηλή γονιμότητα του εδάφους, την κατάλληλη θερμοκρασία, τα υψηλά επίπεδα αζώτου, καθώς και από το αραιό φύτρωμα, σε αντίθεση δηλαδή με τη βαθιά σπορά που την περιορίζει.
Επισημαίνεται ότι τα αδέλφια που σχηματίζονται νωρίς, έχουν κατά κανόνα τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιζήσουν και να παράγουν μεγαλύτερους στάχεις, σε σύγκριση με εκείνα που σχηματίζονται αργότερα. Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι οι αποδόσεις των χειμερινών σιτηρών ευνοούνται, κυρίως, από τη βασική λίπανση που τους εξασφαλίζει, δηλ. τις απαιτούμενες ποσότητες αζώτου κατά την περίοδο του αδελφώματος.
Σημειώνεται ότι η ιδιότητα του αδελφώματος έχει μεγάλη πρακτική σημασία για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί το αδέλφωμα αντισταθμίζει τις απρόβλεπτες -κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των φυτών- δυσμενείς εξελίξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πενιχρό φύτρωμα ή την προσβολή και τον αποδεκατισμό της καλλιέργειας από τις ασθένειες, τα έντομα ή άλλες αιτίες και δεύτερο γιατί έχει βρεθεί ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ του αδελφώματος και των αποδόσεων. Ολοκληρώνοντας, έχει αποδειχθεί ότι ο αριθμός των αδελφιών ανά φυτό, εξαρτάται επίσης τόσο από την ποικιλία όσο και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
Η νέκρωση των βραχιόνων της βερικοκιάς είναι μία μυκητολογική ασθένεια, με χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής την παρουσία διογκωμένων ελκών με ρωγμές στα κλαδιά ή στον κορμό των δένδρων, με παράλληλη έκκριση από τα προσβεβλημένα μέρη άφθονης κόλλας. Συνιστάται για την αντιμετώπισή της όψιμο κλάδεμα, εκεί που ενδημεί η αρρώστια με διαμόρφωση της κόμης, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο καλός αερισμός των δένδρων.
Εφιστάται η προσοχή στο κλάδεμα, που δεν πρέπει να γίνεται με υγρό καιρό, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρούνται τα προσβεβλημένα κλαδιά. Ενδείκνυται η απολύμανση των εργαλείων του κλαδέματος με διάλυμα φορμόλης, καθώς και επάλειψη των τομών τους αμέσως μετά το κλάδεμα με ειδική απολυμαντική αλοιφή. Στους ανθοφόρους οφθαλμούς των δένδρων, γίνεται η ωοτοκία των ακμαίων ατόμων του ανθονόμου, από το Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Απαιτείται για την αντιμετώπισή του επέμβαση με το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο, με στόχο να θανατωθούν τα ακμαία πριν την ωοτοκία. Τα ενήλικα του ρυγχίτη καταστρέφουν την περίοδο αυτή τους οφθαλμούς των δένδρων, τρώγοντας το εσωτερικό τους. Η διαπίστωση κατά πόσο η καταστροφή των οφθαλμών οφείλεται στον ανθονόμο ή στο ρυγχίτη είναι δύσκολη και γι’ αυτό προτείνεται σε φυτείες που διαπιστώνονται προσβολές των οφθαλμών, συνδυασμένη καταπολέμηση και για τα δύο, με τη χρήση των κατάλληλων εγκεκριμένων εντομοκτόνων.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Η διάδοση της σοβαρής ασθένειας της «Τριστέτσας των εσπεριδοειδών» αποφεύγεται, όταν κατά την εμπορία τους οι καρποί διακινούνται χωρίς φύλλα και ποδίσκους. Επισημαίνεται ότι η συλλογή των καρπών πρέπει να γίνεται με τομή στο αστέρι, ώστε τα φύλλα τους να μένουν στο χωράφι. Η διακίνηση των καρπών με φύλλα και ποδίσκους απαγορεύεται ακόμα και για την εμπορία τους στις λαϊκές αγορές ή στα συσκευαστήρια.
Οι παραγωγοί και οι έμποροι εσπεριδοειδών πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι η διακίνηση των καρπών χωρίς φύλλα και ποδίσκους είναι υποχρεωτική και που απορρέει από τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία, ώστε να μη θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι καρποί δεν είναι φρέσκοι ή προέρχονται από το εξωτερικό.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...