Ημερολόγιο καλλιεργητή
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες πλήττουν αυτή την εποχή την κερασιά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με χημικά-φυτοπροστατευτικά και καλλιεργητικά μέτρα. Απαραίτητη είναι η καταπολέμηση των αφίδων και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών, για την αντιμετώπιση των ιώσεων της πιπεριάς υπό κάλυψη. Εποχή που είναι κατάλληλη για τη φύτευση του κρεμμυδιού και του σκόρδου, καθώς και για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς.
ΚΕΡΑΣΙΑ
Συνιστώνται χειμερινοί ψεκασμοί σε όλες τις περιπτώσεις μυκητολογικών (κυρίως) και βακτηριολογικών προσβολών, που σημειώθηκαν στην κερασιά την προηγούμενη βλαστική περίοδο και αποβλέπουν στον έλεγχο και τη μείωση του αρχικού μολύσματος, καθώς και την καλύτερη αντιμετώπισή τους την προσεχή άνοιξη. Οι ψεκασμοί που θα εφαρμοστούν για τη μονίλια, το κορύνεο και τις βακτηριώσεις, πρέπει να γίνουν όταν τα δέντρα βρίσκονται σε πλήρη λήθαργο, τουλάχιστον 10 ημέρες μετά το κλάδεμα, με ήπιο καιρό, χωρίς βροχές και ανέμους και με θερμοκρασία περιβάλλοντος μεγαλύτερη των 5οC.
Ενδείκνυνται στους ψεκασμούς να χρησιμοποιούνται χαλκούχα σκευάσματα, όπως ο βορδιγάλειος πολτός, ο οξυχλωριούχος χαλκός, καθώς και το υδροξείδιο του χαλκού και κατά την εφαρμογή τους να ακολουθούνται πιστά οι φυτοπροστατευτικές οδηγίες της ετικέτας και να διαβρέχεται με επιμέλεια ολόκληρη η επιφάνεια των δένδρων.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω ασθένειες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με συνδυασμό χημικών και καλλιεργητικών μέτρων, στα δε τελευταία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα (αφαίρεση και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων κλάδων κ.ά.) στα προηγούμενα τεύχη και θα αναφερθούμε ξανά στο μέλλον.
Επισημαίνεται ότι για τη μονίλια απαραίτητο είναι να καταστρέφονται οι μουμιοποιημένοι καρποί που βρίσκονται πάνω στα δέντρα ή στο έδαφος, επειδή αποτελούν και αυτοί πρωτογενές μόλυσμα για την ασθένεια.
ΠΙΠΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι η καλλιέργεια της πιπεριάς υπό κάλυψη προσβάλλεται από αρκετές ιώσεις, που τις προκαλούν ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς, ο ιός που προκαλεί το καρούλιασμα των φύλλων κ.ά. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι για τις ιολογικές αυτές ασθένειες δεν υπάρχει χημική αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη χρησιμοποίηση ανθεκτικών ή ανεκτικών ποικιλιών.
Συνιστάται η απομάκρυνση των φυτών που στο θερμοκήπιο εξελίσσονται καχεκτικά, με παραμορφώσεις ή με μωσαϊκό χρωματισμό και πρέπει να γίνεται καταπολέμηση και των αφίδων, επειδή συμβάλλουν με τη σειρά τους στη διάδοση των ιώσεων.
ΚΡΕΜΜΥΔΙ - ΣΚΟΡΔΟ
Κατάλληλη είναι η εποχή για τη φύτευση των κρεμμυδιών και των σκόρδων, σε χωράφια μέσης σύστασης, που στραγγίζουν καλά.
Η εγκατάσταση της κρεμμυδοφυτείας γίνεται με απευθείας σπορά στο χωράφι ή με τη φύτευση μικρών βολβών (κοκκάρι), στην δε τελευταία περίπτωση, που είναι και η πιο συνηθισμένη, οι γραμμές φύτευσης των βολβών πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 25-30 εκατοστά και ανάλογα πάντα με το μέγεθος του κοκκαριού.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκομιδή των κρεμμυδιών γίνεται, συνήθως, από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, αν φυτεύτηκε με κοκκάρι και τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο αν η σπορά έγινε απευθείας στο χωράφι.
Σημειώνεται ότι η φύτευση των σκελίδων του σκόρδου πρέπει να γίνεται σε γραμμές που θα απέχουν μεταξύ τους 20-25 εκατοστά και η τοποθέτησή τους να είναι σωστή, ώστε να μη φυτευτούν ανάποδα. Κατάλληλος χρόνος εξαγωγής των σκόρδων από το έδαφος είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος, επειδή οι βολβοί του σκόρδου έχουν ωριμάσει. Τα σκόρδα θα παραμείνουν στη συνέχεια στο χωράφι 2-3 ημέρες για ξήρανση και απομάκρυνση του χώματος και θα μεταφερθούν μετά σε υπόστεγα για την καλύτερη αποξήρανσή τους. Επισημαίνεται ότι κατά τη συγκομιδή κρατιούνται οι καλύτεροι βολβοί, για να χρησιμοποιηθούν για τη φύτευση της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
Εποχή κλαδέματος της τριανταφυλλιάς, στις νότιες περιοχές της χώρας, που πρέπει να είναι αυστηρό. Επιβάλλεται η επιλογή 3-4 καλύτερα αναπτυγμένων βλαστών, που καλό θα είναι να μη βρίσκονται ο ένας πολύ κοντά στον άλλο, έτσι ώστε να αποτελέσουν το βασικό κορμό του φυτού και οι υπόλοιποι μαζί με τις παραφυάδες και τους τυχόν ξηρούς βλαστούς να αφαιρούνται.
Συνιστάται στον καθένα από τους 3-4 βλαστούς που παραμένουν να μετρηθούν 3-4 οφθαλμοί από τη βάση τους και να κοπούν, στη συνέχεια, με κλαδευτήρι πάνω από τον τελευταίο οφθαλμό και με κλίση προς την αντίθετη πλευρά.
Κρίνεται ως επιθυμητό ο τελευταίος οφθαλμός να βρίσκεται προς την εξωτερική πλευρά του φυτού, έτσι ώστε ο νέος βλαστός που θα αναπτυχθεί να μην έχει κατεύθυνση προς το κέντρο του φυτού.
Υποχρέωση των καλλιεργητών είναι η συνεχής και επιμελημένη απολύμανση των εργαλείων του κλαδέματος, γιατί η τριανταφυλλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε πλήθος παθογόνων, μυκήτων και βακτηρίων που μεταφέρονται από φυτό σε φυτό με διάφορα εργαλεία.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...