Ημερολόγιο καλλιεργητή
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Απαραίτητα είναι τα μέτρα προστασίας από τον κόκκινο τετράνυχο στη μηλιά και στην αχλαδιά και την ψύλλα στην αχλαδιά. Στα πυρηνόκαρπα ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για την προστασία τους από τη μονίλια, στο δε αμπέλι απαιτούνται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή των ασθενειών του ξύλου των πρέμνων και συγκεκριμένα της ίσκας, της φόμοψης και της ευτυπίωσης.
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
Συνιστάται άμεσος ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της μονίλιας στις υπερπρώιμες ποικιλίες βερικοκιάς, ροδακινιάς και νεκταρινιάς και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείας που αναγράφονται στην ετικέτα. Η προστασία των δέντρων είναι απαραίτητη από τη στιγμή που τα μπουμπούκια είναι ροζ (στάδιο Γ΄) και πρέπει να συνεχίζεται σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας. Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη όταν ο καιρός που επικρατεί είναι ψυχρός και βροχερός, επειδή οι καιρικές αυτές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας.
ΜΗΛΟΕΙΔΗ
Εποχή που απαιτείται ψεκασμός στη μηλιά και την αχλαδιά με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως τα παραφινέλαια για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου και πάντοτε εφόσον ανακαλυφθούν και επιβεβαιωθούν πληθυσμοί μεγαλύτεροι από 1.000 αυγά ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. Για την πληρέστερη αντιμετώπιση του τετράνυχου συνιστάται επιμελής και καθολική διαβροχή των δέντρων, αφού τα αβγά του βρίσκονται, συνήθως, σε προφυλαγμένες θέσεις στα κλαδιά των δέντρων.
Για την αντιμετώπιση της ψύλλας της αχλαδιάς, απαραίτητος είναι ο ψεκασμός με διάφορα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως είναι οι χειμερινοί πολτοί κατά την περίοδο του πλήρους ληθάργου των δέντρων και πριν από το φούσκωμα των οφθαλμών. Προτείνεται, επίσης, η χρησιμοποίηση λαδιού πυρεθρίνης στις περιπτώσεις που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν επιτρέπεται η εφαρμογή χειμερινών πολτών. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας και εφόσον είναι δυνατόν και με λιακάδα, οι δε ελάχιστες θερμοκρασίες να είναι μεγαλύτερες από 0οC και οι μέγιστες υψηλότερες από 10οC.
Σημειώνεται ότι η συνδυασμένη αντιμετώπιση κόκκινου τετράνυχου και ψύλλας, στις περιπτώσεις που και οι δύο εχθροί έχουν προσβάλει τα δέντρα, είναι δυνατή με τη χρησιμοποίηση ενός μόνο φυτοπροστατευτικού προϊόντος.
ΑΜΠΕΛΙ
Οι ασθένειες του ξύλου του αμπελιού είναι σημαντικές και πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά και με επιμέλεια.
Στην περίπτωση της ίσκας η προσβολή αρχίζει στα πρέμνα, από το εσωτερικό του ξύλου των κληματίδων και σιγά-σιγά επεκτείνεται προς την περιφέρεια, σε αντίθεση με τους βραχίονες, στους οποίους η επέκταση πραγματοποιείται πολύ γρήγορα και φτάνει ως το υπόγειο τμήμα του πρέμνου.
Εφιστάται η προσοχή των παραγωγών για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων που προέρχονται από τη φόμοψη στις κληματίδες, τους βραχίονες και τα φύλλα του αμπελιού, επειδή απαιτείται γνώση και εμπειρία. Η ασθένεια ευνοείται από βροχερό καιρό και προσβάλλει τόσο την ετήσια βλάστηση όσο και το παλιό ξύλο. Επισημαίνεται για την αντιμετώπισή της να γίνει γρήγορος εντοπισμός των νεκρώσεων στους μίσχους των φύλλων και των νεκρωτικών κηλίδων στα φύλλα.
Η ευτυπίωση στο αμπέλι εκδηλώνεται με εικόνα καχεκτικής βλάστησης, χλωρώσεις, βραχυγονατώσεις και ξήρανση των κεφαλών και των βραχιόνων, τα δε συμπτώματά της ξεκινούν, συνήθως, από τις μη επουλωμένες τομές του κλαδέματος.
Για την αντιμετώπιση των ασθενειών του ξύλου του αμπελιού τα μέτρα είναι κοινά και αναφέρονται, κυρίως, σε διάφορες προληπτικές - καλλιεργητικές πρακτικές.
Ολοκληρώνοντας για την αναδημιουργία των πρέμνων, προτείνονται επεμβάσεις όπως κλάδεμα και αφαίρεση των κληματίδων, στις περιπτώσεις που παρουσίασαν κατά την προηγούμενη βλαστική περίοδο ξήρανση χρώματος άσπρου με μικρά, μαύρα στίγματα (φόμοψη), καχεκτική βλάστηση την άνοιξη (ευτυπίωση) ή μεσονεύρια χλώρωση το καλοκαίρι (ίσκα).
Ανάμεσα στα σημαντικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των ασθενειών του ξύλου στο αμπέλι περιλαμβάνονται το καθυστερημένο κλάδεμα με ξηρό καιρό, η συχνή απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με οινόπνευμα ή χλωρίνη και άλλα απολυμαντικά και τέλος, κάψιμο όσων προσβεβλημένων πρέμνων, κορμών και βραχιόνων εκριζωθούν ή αφαιρεθούν. Οι πληγές (τομές) του κλαδέματος πρέπει να επαλείφονται με ένα προστατευτικό προϊόν (προστατευτική πάστα) ή να γίνεται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...