Ημερολόγιο καλλιεργητή 24/8/ - 30/8/2013
Καταλυτική η σημασία των τελευταίων αρδεύσεων στην καλλιέργεια του βαμβακιού, επειδή αφορούν τις τελικές αποδόσεις. Στον αραβόσιτο αρχίζει σιγά-σιγά η συγκομιδή, που προοιωνίζεται καλές αποδόσεις. Στα εσπεριδοειδή που δεν έχουν συγκομισθεί (όψιμα), πιθανό να χρειασθεί η αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου, της κόκκινης και μαύρης ψώρας και του ψευδόκοκκου. Συνιστάται προσοχή στη ροδακινιά για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας και στη μελιτζάνα του τετράνυχου και του δορυφόρου.
ΒΑΜΒΑΚΙ
Εποχή κρίσιμη για τη διενέργεια των τελευταίων αρδεύσεων στο βαμβάκι, που είναι οι αρδεύσεις παραγωγής και που προτείνεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου. Στις περιπτώσεις που οι ημέρες είναι ζεστές και ξηρές, οι αρδεύσεις παραγωγής μπορούν να επεκταθούν χρονικά, ώστε να πετύχει ο παραγωγός πολύ υψηλές αποδόσεις.
Στην καλλιέργεια του βαμβακιού, η άρδευση θεωρείται ο σπουδαιότερος παράγοντας για μεγάλες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (κυρίως θερμοκρασίες περιβάλλοντος).
Το βαμβάκι βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του σχηματισμού των καρυδιών και ξεκινά σε λίγο το άνοιγμα τους. Πληροφοριακά, αναφέρεται ότι η δημιουργία των καρυδιών αρχίζει μετά την άνθηση και τη γονιμοποίηση της ωοθήκης και χρειάζονται περίπου 28 ημέρες για να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος και 25-30 ημέρες ακόμα, μέχρι να ανοίξουν και να αρχίσει η συγκομιδή.
ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
Στις πρώιμες (νότιες) περιοχές της χώρας θα αρχίσει σιγά-σιγά η συγκομιδή του αραβοσίτου, που προορίζεται για παραγωγή καρπού και θα επεκταθεί το Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα. Η συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί με αυτοκινούμενες θεριζοαλωνιστικές μηχανές (cobines), επειδή έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με υψηλά ποσοστά υγρασίας του καρπού (25-30%). Μετά τη συγκομιδή, πρέπει να γίνει αμέσως η ξήρανση του αραβοσίτου στα ειδικά ξηραντήρια, μέχρις ότου η υγρασία κατέβει στο 13-14%, για να μπορέσει ο καρπός να αποθηκευθεί με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο ανάμματος και μουχλιάσματος.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χρονιά από πλευράς καιρικών συνθηκών ήταν πολύ καλή για την καλλιέργεια του αραβοσίτου και αναμένονται υψηλές στρεμματικές αποδόσεις. Αρκετά καλές προοιωνίζονται και οι τιμές, στις οποίες θα ξεκινήσουν οι πρώτες αγοραπωλησίες του αραβοσίτου.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της μύγας της Μεσογείου στα όψιμα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια και στα γκρέιπφρουτ, που δεν έχουν συγκομισθεί ακόμα.
Σοβαρές προσβολές από κόκκινη ψώρα και παρλατόρια (μαύρη ψώρα) μπορεί να παρατηρηθούν σε δένδρα εσπεριδοειδών με πυκνή βλάστηση ή γενικά σε παραμελημένα. Για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής πρέπει να καθαρίζονται με επιμέλεια τα δένδρα, ώστε να αερίζεται και να λιάζεται με επάρκεια το εσωτερικό τους. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής απαιτούνται εφαρμογές με κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Ο ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών προσβάλλει τους καρπούς, τους κλαδίσκους και τα φύλλα, οι δε νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται σε σκιερά και υγρά μέρη και ιδιαίτερα γύρω από τον κάλυκα, στα σημεία επαφής των καρπών μεταξύ τους ή στα σημεία επαφής των καρπών με φύλλα και κλαδιά. Σημειώνεται ότι στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια το κοκκοειδές προτιμά την κοιλότητα του ομφαλού. Εφιστάται η προσοχή των παραγωγών, ώστε σε δένδρα εσπεριδοειδών με έντονη προσβολή από ψευδόκοκκο να γίνει κλάδεμα για αραίωμα του φυλλώματος και ψεκασμός στις ίδιες ημερομηνίες με την κόκκινη ψώρα. Εάν υπάρχουν και τα δύο κοκκοειδή, συνιστάται η συνδυασμένη αντιμετώπισή τους.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Η μελιτζάνα αντιμετωπίζει την εποχή αυτή τον κυριότερο εχθρό της, που είναι ο τετράνυχος και δημιουργεί κηλίδες με θαμπό χρώμα στα φύλλα από τα κάτω προς τα επάνω. Η αντιμετώπιση του τετράνυχου γίνεται με θειάφισμα μόνο των κατώτερων φύλλων αργά το απόγευμα και εάν η προσβολή είναι έντονη, που διαπιστώνεται από το σχηματισμό «ιστού αράχνης» στα ανώτερα φύλλα, το θειάφισμα δεν είναι αποτελεσματικό και είναι απαραίτητος ο ψεκασμός με ειδικό, εγκεκριμένο ακαρεοκτόνο.
Η μελιτζάνα προσβάλλεται και από το δορυφόρο, ιδιαίτερα όταν η καλλιέργεια αναπτύσσεται κοντά σε καλλιέργεια πατάτας. Ο δορυφόρος εμφανίζεται πρώτα στα φύλλα της κορυφής και μετά σιγά-σιγά και στα κατώτερα φύλλα και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά πριν αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς, με σκεύασμα του βάκιλλου της Θουρυγγίας (Novodor sc), που είναι εγκεκριμένο και για βιολογική καλλιέργεια.
ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ
Για τη βαμβακάδα της ροδακινιάς, που προσβάλλει και την ακτινιδιά, συνιστάται η καταπολέμησή της μόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα. Η επανάληψη του ψεκασμού είναι απαραίτητη ανάλογα με την ένταση της προσβολής και το χρησιμοποιούμενο φυτοπροστατευτικό προϊόν, που πρέπει να προέρχεται από τον κατάλογο των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...