Κώστας Αγοραστός: Οι Θεσσαλοί σε σταθερό περιβάλλον μεγαλουργούν

10-12-2012, 13:36
Κώστας Αγοραστός: Οι Θεσσαλοί σε σταθερό περιβάλλον μεγαλουργούν

ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ

 

Η κρίση μπορεί να προκάλεσε σοκ και στην επαρχία, ωστόσο υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλία, που καθημερινά βάζουν τις βάσεις του αύριο μέσα από σχέδια, αποφάσεις και δράσεις που ανατρέπουν την κακοδαιμονία χρόνων. Όπως λέει σε συνέντευξή του στην «Παραγωγή» ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, παρά την αρνητική συγκυρία «η Θεσσαλία είναι πλεονασματική όσον αφορά το εμπορικό της ισοζύγιο, καθώς αύξησε τις εξαγωγές της κατά 37%, με ομαλή διασπορά σ’ όλο τον κόσμο».

 

 

Ποιά είναι η μεγαλύτερη επίπτωση του Μνημονίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας;

 

Σε διοικητικό επίπεδο, σαν Περιφέρεια χάσαμε το ένα τρίτο του ανθρώπινου δυναμικού που είχαμε –ανάμεσα σε αυτούς ήταν και κάποια «μυαλά» που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν. Έχουμε πρόβλημα στη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορά στη διαρκή βελτίωση και ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών. Για παράδειγμα, αν υπάρξει κατολίσθηση, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδίως στη Θεσσαλία που έχει τεράστιο ορεινό όγκο, θα δημιουργηθούν προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους αποχιονισμούς, τις διαγραμμίσεις στους δρόμους, στις σημάνσεις για τους πολίτες, για μικρά τεχνικά έργα –αν πέσει μια γέφυρα, θα πρέπει να έρθει το Υπουργείο.

 

Το 2010, τα χρήματα που δίνονταν για τέτοιες περιπτώσεις ήταν της τάξης των περίπου 27 εκατ. ευρώ. Το 2012, το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 1,12 εκατ. ευρώ –και το 2013 το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικό. Καλούμαστε να υπερβούμε το Χριστό, που έκανε τους πέντε άρτους πέντε χιλιάδες. Παρ’ όλα αυτά, επειδή αντιληφθήκαμε εγκαίρως το τί θα συμβεί, το 2012 προχωρήσαμε μόνοι μας σε μείωση και των διοικητικών, αλλά και των επενδυτικών δαπανών και όχι σε βάρος της ποιότητας και της ποσότητας.

 

Ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης για τη Θεσσαλία, ο οδικός άξονας Ε-65, κινδυνεύει να μείνει στα «χαρτιά», όπως και σειρά άλλων έργων υποδομής κρίσιμων για την Περιφέρεια. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;


Το έργο για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-65 πρέπει να συνεχιστεί –δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί –επενδυθεί, αν θέλετε- περί τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα χαθούν σε περίπτωση που εγκαταλειφθεί το έργο. Παράλληλα, υπάρχουν ανοιχτές δικαστικές διεκδικήσεις για τις αποζημιώσεις (απαλλοτριώσεις). Αν το έργο συνεχιστεί, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει με 0,5% στο ΑΕΠ, με χιλιάδες θέσεις εργασίας, που σημαίνει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω απ’ όλα το έργο θα προσφέρει ασφάλεια στις μετακινήσεις, καθώς και μείωση του χρόνου και του κόστους για τις μετακινήσεις. Το έργο του Ε-65 δεν μπορεί να κρίνεται ως βιώσιμο ή μη βιώσιμο μόνον και μόνον από τα διόδια, αλλά και με τους όρους προαγωγής της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τέσσερις περιφέρειες: Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

 

Αναφορικά με τα άλλα έργα υποδομής, αποδεικνύεται ότι απλώς δεν υπήρχε σχεδιασμός. Δεν μπορεί να συζητάμε χρόνια για την ηλεκτροκίνηση στις σιδηροδρομικές γραμμές Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφάρσαλων -Καλαμπάκας και να μην υπάρχουν μελέτες. Εάν υπήρχαν μελέτες για τις γραμμές ηλεκτροκίνησης Λάρισας-Βόλου και Παλαιοφαρσάλων-Καλαμπάκας, θα μπορούσαν να γίνουν τα έργα έγκαιρα, με προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

 

 

Κατά την εκτίμησή σας, ποιά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ποιά τα «τρωτά» σημεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας;

 

Η Θεσσαλία είναι μικρογραφία όλης της Ελλάδας. Έχει τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, το Πήλιο, τα νησιά –τις Σποράδες, τις παραλίες της Λάρισας και της Μαγνησίας, τα Μετέωρα, τη Λίμνη Πλαστήρα, έχει εξαιρετικής σημασίας ιστορικά μνημεία, όπως το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και στο Διμήνι τον παλαιότερο ευρωπαϊκό οικισμό. Έχει και ιστορία και πολιτισμό.

 

Το μεγαλύτερο όμως, πλεονέκτημά της είναι η γη. Η ποιότητα των εδαφών της Θεσσαλίας και οι καιρικές συνθήκες είναι τα μεγαλύτερα εχέγγυα για την παραγωγή άριστων προϊόντων. Μα πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι, οι Θεσσαλοί, που είναι πολύ δυναμικοί άνθρωποι. Όταν τους δίνεται ένα περιβάλλον σταθερό, με αρχές, τότε μεγαλουργούν –και το έχουν αποδείξει αυτό, μέσα και από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Άλλωστε τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η Θεσσαλία είναι πλεονασματική όσον αφορά τον εμπορικό της ισοζύγιο, καθώς αύξησε τις εξαγωγές της κατά 37%, με ομαλή διασπορά σ’ όλο τον κόσμο.

 

 

Παρά τα προβλήματα, η Θεσσαλία επιδεικνύει αξιοσημείωτες επιδόσεις σε εξαγωγική δραστηριότητα. Ποιές είναι οι ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υποστήριξη των εξαγωγών;

 

Μέσω της πλατφόρμας Thess-agro, επιδιώκουμε να πιστοποιήσουμε τα θεσσαλικά προϊόντα, για την ποιότητα και τις ιδιότητές τους. Προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουμε περί τις 50 εταιρείες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθεί μια υπεραξία για τα θεσσαλικά προϊόντα, που παράγονται στον τόπο μας.

 

Το αγροτικό ζήτημα είναι ένα τεράστιο θέμα. Πρέπει να εμφυσήσουμε στους αγρότες την ανάγκη για δημιουργία ισχυρών συμπράξεων που να μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό. Να αναπτυχθούν συμβολαιακές καλλιέργειες αλλά με τιμές προς όφελος των αγροτών, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής του προϊόντος να είναι προς όφελος των παραγωγών, να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προμηθεύονται σε χαμηλές τιμές τα εφόδια που χρειάζονται, ώστε να αποκτήσει ο αγροτικός κόσμος έστω και με έμμεσο τρόπο μία ρευστότητα που θα του επιτρέπει να κινείται.

 

Εν τέλει, ποιό είναι το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειάς σας για τη Θεσσαλία; Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την ύφεση;

 

Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με το βάρος να δίνεται στα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, τις μεταφορές και τις εξαγωγές. Προτεραιότητά μας, βεβαίως, είναι το νερό –που είναι το blue chip του μέλλοντος. Γι’ αυτό και υλοποιούμε πολλά έργα που αφορούν στους υδάτινους πόρους της Περιφέρειας. Η Θεσσαλία έχει αρνητικό ισοζύγιο υδάτων και στην ποσότητα και στην ποιότητα. Πάνω από το 60% των εκτάσεων της Θεσσαλίας υδρεύονται από υπόγεια ύδατα και το υπόλοιπο από επιφανειακά, ενώ η αναλογία θα έπρεπε να είναι αντίστροφη. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται πάρα πολλά έργα για την κατασκευή φραγμάτων. Δηλαδή να γίνει αυτάρκης η Θεσσαλία σε νερό, καλό και ποιοτικό νερό.

 

Το έργο της μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου ωφελεί και δεν βλάπτει κανένα. Πρόκειται για έργο πολλαπλού σκοπού με ευεργετικά αποτελέσματα στο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, στη γεωργία, τα υπόγεια νερά, την περιβαλλοντική προστασία, την ενέργεια κ.ά. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί την προσφορότερη λύση και για να μην μειωθούν οι εκτάσεις που αρδεύονται και για να διατηρηθεί η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Διαφορετικά 550.000 στρέμματα καλλιεργειών θα αρδεύονται πλημμελώς και 30.000 αγρότες θα μείνουν χωρίς δουλειά. Πλέον μετά και από τη θετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και έπειτα από 25 χρόνια και δαπάνη σχεδόν 1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ένα έργο τελειωμένο κατά 80% δεν είναι δυνατόν να σταματήσει, να πάνε χαμένα όλα αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού και η Θεσσαλία να στερηθεί πολύτιμων πόρων.

 

Επιπλέον, μπορούν να γίνουν τεράστιες επενδύσεις στον τουρισμό, με δικτύωση όλων των μορφών τουρισμού. Στη Θεσσαλία μπορεί να αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός, που μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός και θρησκευτικός τουρισμός. Ο μύθος είναι τεράστια ιστορία, γι’ αυτό και φτιάχνουμε δύο πλανητάρια, ένα στην Ελασσόνα κι ένα στα Μετέωρα.

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.02.2017 13:32

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...

02.13.2017 15:07

Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...

08.04.2014 10:39

Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<