Πήρε το «όπλο» του ο Σαμαράς

25-09-2021, 11:27
Πήρε το «όπλο» του ο Σαμαράς

Πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα με αποδέκτες τόσο τη διεθνή όσο και την εγχώρια πολιτική σκηνή εκπέμπει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξής του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», στην οποία τοποθετείται ξεκάθαρα ως προς κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις επιλογές του πρωθυπουργού όσον αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε μετά τον πρόσφατο, επεισοδιακό ανασχηματισμό, ο ίδιος κάνει λόγο για «μετατόπιση» του κόμματος, απορρίπτοντας ανοιχτά τα περί «διεύρυνσής» του.

«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα «μήνυμα», υπάρχει «συμβολισμός». Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη...

Η ΝΔ εν τέλει στρίβει στο πολιτικό Κέντρο; Το λέω διότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δήλωσε πως η ΝΔ εκφράζει τον πολιτικό χώρο από τη Δεξιά ως και την Κεντροαριστερά.

Στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε «αυτοδυναμία» στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του, μεταξύ άλλων, στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Οποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις, για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει «διεύρυνση»... Αλλά όταν «επιλέγονται» άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται «διεύρυνση» – αυτό λέγεται «μετατόπιση»!

Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις «Ποταμιού» δεν κατακτάμε το «πολιτικό Κέντρο»... Είναι άλλο πράγμα να «απευθύνεσαι» σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να «εκφράζεις» άλλες παρατάξεις.», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά τι θα γίνει;»

«Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά τι θα γίνει; Ή στο όνομα της «διεύρυνσης» θα θεωρείται ότι «μπήκε στη γωνία» η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας; Ακούστε: Κατανοώ την άποψη περί «διεύρυνσης». Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις», επισημαίνει.

Η… «διαχειρίστρια» Μέρκελ

Ενόψει των κρίσιμων γερμανικών εκλογών της Κυριακής και της διαδοχής της Άγγελας Μέρκελ ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια στην Καγκελαρία, ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική στις πολιτικές της «Σιδηράς Κυρίας» της Ευρώπης, μεταξύ άλλων και για την εποχή, όπου ο ίδιος διαπραγματευόταν μαζί της από τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Τονίζει, λοιπόν, πως ο ερχομός του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία ελήφθη ως μήνυμα «ευκαιρίας» από τη Γερμανία, για να φέρει εκ νέου το Grexit στο «τραπέζι».

«Δεν ήταν οραματίστρια», ήταν «διαχειρίστρια», υπογραμμίζει για την κυρία Μέρκελ, μιλώντας για μια Ευρώπη μειωμένης συνοχής.

Ερωτηθείς, λοιπόν, εάν με την πρόσφατη δήλωση της απερχόμενης καγκελαρίου ότι από τις δυσκολότερες στιγμές της ήταν όταν ζήτησε τόσα πολλά από τους Έλληνες πολίτες, ο ίδιος ένιωσε δικαίωση, ο κ. Σαμαράς απαντά: ««Δικαίωση» για μένα δεν είναι αυτά που λέει ξαφνικά η κυρία Μέρκελ σήμερα. Δικαίωση ήταν το γεγονός ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 το Eurogroup ομόφωνα αποφάσιζε ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει οριστικά από τα Μνημόνια. Τότε! Κι όμως, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Με συνέπεια τρίτο Μνημόνιο. Για να μας πουν μετά ότι η χώρα πήγε πίσω 10 χρόνια! Κάποιοι λοιπόν εκτός Ελλάδος είδαν τότε την άνοδο του Τσίπρα σαν μιαν «ευκαιρία» να ξαναφέρουν το Grexit στο τραπέζι: Για να επιβάλλουν την «πειθαρχία» στα υπόλοιπα κράτη - μέλη... Η τιμωρία της «δύστροπης» Ελλάδας θα ήταν το «μαστίγιο», για κάθε «απείθαρχο» στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και χρειάστηκαν την κυβέρνηση Τσίπρα... Ποιος δεν θυμάται ότι η κυρία Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα - Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί. Ποιος ξεχνάει το Υπερταμείο, δηλαδή την εκχώρηση ολόκληρης της Εθνικής Περιουσίας για 99 χρόνια! Ή την εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας στα Σκόπια... Η κυρία Μέρκελ «στενοχωριέται» σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Ελληνες. Αλλά όταν, κατά δήλωσή όλων τους, «τα καταφέρναμε», τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα...».

«Διαχειρίστηκε την ισχύ που της κληροδότησαν οι προκάτοχοί της στην καγκελαρία – οι αληθινοί ηγέτες που προηγήθηκαν: Ο Κολ που είχε το όραμα της Ενωμένης Γερμανίας – και κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα. Και ο Σρέντερ που είχε το όραμα να μεταρρυθμίσει την ενωμένη πλέον Γερμανία και να την κάνει ανταγωνιστική διεθνώς – και το πέτυχε. Η κυρία Μέρκελ οραματίστρια δεν ήταν. Διαχειρίστρια ήταν… Και σήμερα βλέπουμε μια Ευρώπη μειωμένης πολιτικής συνοχής, που παρακολουθεί και δεν ηγείται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συμφωνία AUKUS: «Ναι» στη δημιουργία Ευρωστρατού

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη νέα συμμαχία AUKUS και του τι σηματοδοτεί για τη χώρα μας, ο πρώην πρωθυπουργού τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Ευρωστρατού και τονίζει: «Το ότι «αιφνιδιάστηκαν» στις Βρυξέλλες δείχνει ακριβώς τα ελλείμματα μιας γραφειοκρατικής Ευρώπης με τραυματισμένο διεθνές εκτόπισμα. Αλλά θέτει και υπαρξιακά διλήμματα για το ίδιο το ΝΑΤΟ. Για εμένα όμως η κρίση γεννάει την ευκαιρία για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και πρωτίστως για την Ελλάδα. Η πατρίδα μας οφείλει να προχωρήσει σε νέα ανάλυση δεδομένων και να επαναπροσδιορίσει τη γεωπολιτική της θέση, αδράχνοντας την ευκαιρία. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ευρωστρατού, όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, μιας και έχουμε, μετά τη Γαλλία, τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ.».

«Παρά το AUKUS, η Ευρώπη δεν θα πάψει να είναι απαραίτητη και στις ΗΠΑ και στις διεθνείς ισορροπίες. Κι εμείς – μην κάνετε λάθος – οφείλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αυτό το κομβικό σημείο των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών. Η μεταφορά της στρατιωτικής κι αμυντικής ισχύος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και η διαφαινόμενη απομάκρυνση της παρουσίας τους στη Μέση Ανατολή δίνει στη χώρα μας σημαντική ευκαιρία να μετατραπεί σε πολύ πιο ισχυρό «παίκτη» στη σκακιέρα της Μεσογείου. Κι αυτό, συν τοις άλλοις, λόγω των προνομιακών σχέσεών μας με το Ισραήλ, αλλά και τον αραβικό κόσμο. Γι’ αυτό και λέω ότι τώρα η Ευρώπη έχει τη μεγάλη ευκαιρία να «χειραφετηθεί» – και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει.», συμπληρώνει.

«Ανάκαμψη», όχι «ανάπτυξη»

Ως προς το μεγάλο και δύσκολο μέτωπο της οικονομίας εν μέσω της πανδημικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει πως σε ατή τη φάση μιλάμε για «ανάκαμψη» κι όχι για «ανάπτυξη», δηλώνοντας ανήσυχος για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

«Αυτά χρόνια της πανδημίας η κυβέρνησή μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικές παρεμβάσεις κράτησαν την Οικονομία όρθια. Και σήμερα η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει εντυπωσιακά. Αλλά σε αυτή τη φάση μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ανάκαμψη. Δεν είναι ακόμα «ανάπτυξη»... Ωστόσο, ανησυχώ για το τι θα συμβεί όταν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Οπως ελπίζω ότι δεν θα επιστρέψουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας που γνωρίζουμε. Μην ξεχνάτε ότι το χρέος μας είναι πια πάνω από 200% του ΑΕΠ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα «υπερ-πλεονασμάτων» για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος.», τονίζει.

Αιχμές για τις πολιτικές απολιγνιτοποίησης

Για το «καυτό» κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις-αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σαμαράς εκφράζει προβληματισμό για το «λουκέτο» στο σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και σημειώνει: «Κανείς δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής μας πολιτικής προς τις ΑΠΕ. Δεν πρέπει όμως να στραφούμε αποκλειστικά προς τα εκεί, εγκαταλείποντας το σύνθετο μείγμα όλων των πηγών ενέργειας. Προβληματίζομαι για παράδειγμα για το εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 κι ακόμα δεν έχει αποσβεστεί. Η Γερμανία δεν εγκαταλείπει τους λιγνίτες της μέχρι το 2039. Η Πολωνία για ακόμα περισσότερο. Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως «καύσιμο μετάβασης» για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς. Πράγμα που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Δεν υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς Ενεργειακή Πολιτική.

Πρέπει, τέλος, να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ. Διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις. Η Ελλάδα έχει τεράστιες ευκαιρίες για Ανάπτυξη! Έχει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.».

Εκεί πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση.».

«Μήνυμα ενότητας» η κοινή είσοδος με τον Καραμανλή

Για την πολυσυζητημένη κοινή είσοδό του στο Βελλίδειο κατά τη φετινή ΔΕΘ με τον Κώστα Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «μήνυμα ενότητας» και τονίζει:

«Κοιτάξτε, εδώ έφτασε κάποιος άνθρωπος που κατέχει σημαντική θέση να μας πει ότι η ποίηση του Ελύτη... χτυπάει την Εκκλησία! Περνάμε λοιπόν, μια περίοδο αμφισβήτησης απ’ όλους και για όλα... Σε αυτό που με ρωτήσατε, λοιπόν: Πρόβλημα θα είχε μια παράταξη εάν οι πρώην πρωθυπουργοί της είχαν διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν. Όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ έχουν καλές προσωπικές σχέσεις και εμφανίζονται μαζί δημόσια, αυτό μόνο μήνυμα ενότητας είναι.»

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<