Γεω-ημερολόγιο

08-03-2013, 13:38
Γεω-ημερολόγιο

Γράφουν οι γεωπόνοι


ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

ΗΛΙΑΣ ΤΡΑΥΛΟΣ


Κατάλληλη εποχή για την προετοιμασία των χωραφιών για τη φύτευση της πατάτας, ειδικά στις νότιες περιοχές, όπως και των καπνοσπορείων, όπου απαιτείται φρεζάρισμα με άροτρο ή φρέζα, ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία ζιζανίων.

 

ΚΑΠΝΟΣ

 

Κατάλληλη εποχή για την προετοιμασία των καπνοσπορείων. Απαιτείται φρεζάρισμα για το λεπτοτεμαχισμό του εδάφους και τη διαμόρφωσή του σε πρασιές, πλάτους ενός μέτρου, μήκους 5-10 μέτρων και ύψους 20 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους, έχοντας μεταξύ τους διαδρόμους πλάτους 50 εκατοστών για τη διευκόλυνση των καλλιεργητικών φροντίδων.

 

Η ισοπέδωση είναι μία εργασία που ακολουθεί, έπεται ο ψιλοχωματισμός της επιφάνειας του καπνοσπορείου και ολοκληρώνεται η διαδικασία της προετοιμασίας με την απολύμανσή του με τα κατάλληλα σκευάσματα, με στόχο την αποφυγή μυκητολογικών και άλλων προσβολών στα νεαρά καπνόφυτα. Συνιστάται η σπορά να γίνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο με 0,6-0,8 γραμμάρια σπόρου ανά m2 σπορείου για τα καπνά ανατολικού τύπου και 0,2-0,4 γραμμάρια σπόρου/m2 για τις αμερικάνικες ποικιλίες. Προσοχή χρειάζεται να δίνεται στην ποσότητα σπόρου/m2 επειδή η μεγαλύτερη ποσότητα οδηγεί σε μεγάλη πυκνότητα φυτών και πιθανόν σε αδύναμα φυτά, σε τήξεις σπορείων και σε φτωχό ριζικό σύστημα, ενώ αντίθετα η μικρή ποσότητα μπορεί να δώσει φυτά μικρού ύψους που χαρακτηρίζονται συνήθως και από πρώιμη άνθηση. Σημειώνεται ότι για 1 στρέμμα αγρού χρειάζονται 6-10 m2 σπορείου για τις ξένες ποικιλίες π.χ. Virginia και θα μεταφυτευτούν 2.500-3.000 φυτά/στρέμμα και 10-20 m2 σπορείου για τις ανατολικού τύπου ποικιλίες (Μπασμάς και Σ-53), που μεταφυτεύονται σε μια πυκνότητα 15.000-25.000 φυτών/στρέμμα. Η σπορά γίνεται στα «πεταχτά» με το χέρι και αφού ο σπόρος ανακατευθεί με άμμο ή στάχτη για να διευκολυνθεί η ομοιόμορφη διασπορά του. Μετά τη σπορά πρέπει να εφαρμοσθεί ένα καλό πάτημα του καπνοσπορείου με σανίδα ή κύλινδρο και ο σπόρος να σκεπασθεί μετά την σπορά, με ένα λεπτό στρώμα απολυμασμένης και χωνεμένης κοπριάς.

 

ΠΑΤΑΤΑ

 

Εποχή φύτευσης της πατάτας για τις νότιες περιοχές της χώρας μας, αντίθετα με τις βόρειες και ψυχρότερες που η φύτευση μπορεί να καθυστερήσει και μέχρι τον Απρίλιο. Συνιστάται η κατεργασία του εδάφους με άροτρο η φρέζα πριν τη φύτευση με σκοπό την ενσωμάτωση του λιπάσματος στο έδαφος, καθώς και την καταστροφή των ζιζανίων. Προτείνονται για την καλλιέργεια να επιλέγονται ελαφρά εδάφη με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και αερισμό. Οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται περί τα 60-70 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 20-30 εκατοστά επί της γραμμής. Ενδείκνυται για την αποφυγή μυκητολογικών προσβολών η εφαρμογή ενός κατάλληλου εγκεκριμένου μυκητοκτόνου, 1-2 εβδομάδες πριν τη φύτευση, η επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών, η χρήση πιστοποιημένου (υγιούς) πατατόσπορου, καθώς και η επιλογή διαφορετικών χωραφιών από χρονιά σε χρονιά (αμειψισπορά).

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

 

Συνιστάται επέμβαση για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου στα μηλοειδή και ιδιαίτερα στη μηλιά και την αχλαδιά, κυρίως όμως σε οπωρώνες που εντοπίζονται περισσότερα από 1.000 χειμερινά αυγά τετρανύχου ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. Απαιτείται καλή διαβροχή των δέντρων για να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα γιατί ο τετράνυχος εναποθέτει τα αυγά του σε προφυλαγμένες θέσεις κλαδιών των δέντρων προς τη νότια πλευρά τους. Η αντιμετώπιση του τετράνυχου γίνεται με τη χρήση κατάλληλων ακαρεοκτόνων που αντιμετωπίζουν συγχρόνως τις διάφορες μορφές κοκκοειδών, αφίδων, αυγών του τετρανύχου και των διαχειμαζόντων εντόμων. Προτείνεται σε φυτείες αχλαδιάς που παρουσίασαν προσβολές από ψύλλα την προηγούμενη χρονιά, να γίνει άμεσος ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο σε συνδυασμό με λάδι ή καολίνη κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ηλιόλουστης, με θερμοκρασία πάνω από 10οC και χωρίς αέρα.

 

Επισημαίνεται ότι τα χειμερινά λάδια εφαρμόζονται μέχρι την έναρξη του φουσκώματος των οφθαλμών, ενώ αντίθετα τα θερινά χρησιμοποιούνται αργότερα και μέχρι το στάδιο του «μπαλονιού» και ενεργούν ως αποτρεπτικά της ωοτοκίας της, επειδή η ψύλλα αποφεύγει να αφήσει τα αυγά της σε επιφάνειες, που έχουν λάδι. Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι και ο καολίνης δρα ως αποτρεπτικό της ωοτοκίας της ψύλλας. Σε οπωρώνες αχλαδιάς που παρουσιάζουν προσβολές από το βακτηριακό κάψιμο, συνιστάται η λήψη καλλιεργητικών μέτρων καθώς και ψεκασμοί όπου χρειάζονται, με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα σε υψηλές δόσεις και πριν από τη διόγκωση των οφθαλμών. Στα καλλιεργητικά μέτρα περιλαμβάνονται η εκρίζωση και το κάψιμο των βαριά προσβεβλημένων δένδρων, η αφαίρεση των λαίμαργων και παραβλαστημάτων, η απολύμανση των εργαλείων, η καταστροφή των ξενιστών (γκορτσιά, πυράκανθος, κυδωνίαστρο, κράταιγος) κ.ά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<