Μακεδονία: Σε επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές λόγω ιού του Δυτικού Νείλου
Παρουσία αντισωμάτων IgM για τον Πυρετό του Δυτικού Νείλου, η οποία υποδηλώνει την πρόσφατη κυκλοφορία του ιού, ανιχνεύθηκε σε ίππο της Δημοτικής Ενότητας Αξιού, του Δήμου Δέλτα στην Μ.Ε. Θεσ/νίκης.
Σύμφωνα με το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά», θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ενεργητική κλινική επιτήρηση των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων-μαρτύρων.
Με εγκύκλιό του το Τμήμα Λοιμωδών & Παρασιτικών Νοσημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής-Διεύθυνση Υγείας Ζώων, εξηγεί τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί:
α) Για την Μ.Ε Θεσσαλονίκης, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα σε ίππο, η κλινική επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από το επιβεβαιωμένο κρούσμα,
β) Για τα τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας τα οποία περιλαμβάνονται στη ζώνη ακτίνας 20 χιλιομέτρων από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ισχύουν τα παραπάνω.
γ) Για το υπόλοιπο των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και για τις Π.Ε Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών οι οποίες συνορεύουν με την Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, η ενεργητική κλινική επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι ? γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Ακόμα, θα πρέπει:
α) να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ιπποειδών και να αποσταλεί, σε ηλεκτρονική μορφή, το Μητρώο όλων των εκτροφών ιπποειδών (οργανωμένων ή μη) στην Κεντρική Υπηρεσία (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων), όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση Υπουργική Απόφαση 11/754 (ΦΕΚ 43/Β'/18.1.2018) και σύμφωνα με το πρότυπο του Παραρτήματος Α' αυτής.
β) να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.
Επιπλέον της ενεργοποίησης της κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών, καθώς και της ορολογικής με τη χρήση ίππων-μαρτύρων στις προαναφερόμενες περιοχές, η Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και οι Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας θα πρέπει να προβούν άμεσα σε διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός της ζώνης των 20 χιλιομέτρων από τον δήμο όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.
Αναφορικά με τα αιμοδείγματα των ιπποειδών, αυτά αποστέλλονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, στο αρμόδιο εργαστήριο, που είναι το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Τα ευρήματα της ενεργητικής επιτήρησης θα πρέπει να καταγράφονται και να αποστέλλονται, σε ηλεκτρονική μορφή, στην Κεντρική Υπηρεσία (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων), στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις lmkorou@minagric.gr και mchristopanou@minagric.gr.
Τονίζεται ότι για κάθε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου (εστία) σε ιπποειδή θα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα την Κεντρική Υπηρεσία, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο, καθώς και τις τοπικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...