Ζημιές στις καλλιέργειες βάμβακος και καπνού στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη
Στις 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Κομοτηνή μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) κ. Χρήστου Μέτιου, με αντικείμενο τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Κύριο θέμα ήταν ο καπνός και η νεκρωτική ίωση που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλά χωριά, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να ξανασπείρουν. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την καλλιέργεια βάμβακος, διαπιστώνεται τεράστια καταστροφή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε μια περίοδο εκτεταμένων βροχοπτώσεων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη βλάστηση. Σε ό,τι αφορά δε τον καπνό, η καταστροφή, που οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), φτάνει το 60% με 100% της παραγωγής.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Θανάσης Πανάγος, ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Γαλάνης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τη Ροδόπη και στελέχη της περιφέρειας.
Συγκεκριμένα το 90% των μη αρδευόμενων βαμβακοχώραφων της Περιφέρειας είτε φύτρωσαν μερικώς είτε καθόλου, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου. Μιλώντας ο ΑγροΤύπος με τον παραγωγή της Ροδόπης και πρώην πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Νίκο Σκοπιανό, μας ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι μεγάλο στις ξηρικές καλλιέργειες. Ακόμη και να φυτρώσουν αναμένεται να έχουν μεγάλη μείωση της παραγωγής τους».
Ο Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, ανέφερε από την πλευρά του ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 56.000 στρέμματα με καπνά και είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Λόγω ξηρασίας και ιώσεων, υπολογίζω ότι ο όγκος παραγωγής θα είναι μειωμένος, από πέρσι, τουλάχιστον κατά 50%, αφού οι ζημιές είναι μεγάλες».
Επιστολή που έστειλε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος αναφέρει τα εξής:
«Η Περιφέρειά μας συνεισφέρει σημαντικά στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων και αντίστοιχα μεγάλη συμμετοχή στο συνολικό εισόδημα της περιοχής. Μόνο από την καλλιέργεια του καπνού για το έτος 2017 υπήρξαν έσοδα της τάξης των 40 εκ. €.
Φέτος, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία, ιώσεις), οι παραγωγοί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν σε εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή καπνού και βάμβακος, ενώ παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης σε σιτηρά και ζωοτροφές.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την καλλιέργεια βάμβακος, διαπιστώνεται τεράστια καταστροφή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε μια περίοδο εκτεταμένων βροχοπτώσεων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη βλάστηση.
Σε ό,τι αφορά δε τον καπνό, η καταστροφή, που οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), φτάνει το 60% με 100% της παραγωγής. Η δυσμενής θέση των καπνοκαλλιεργητών μας εντείνεται εν προκειμένω από την αγωνία τους για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές από τη συγκεκριμένη ίωση.
Απευθυνόμαστε σε σας κ. Υπουργέ διότι είναι απόλυτη ανάγκη να δοθούν λύσεις στα επείγοντα προβλήματα των αγροτών μας και ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε οι αρμόδιοι φορείς του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ να φροντίσουν για την άμεση ενίσχυση και αποζημίωση των παραγωγών μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε επίσης την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των καπνοκαλλιεργητών μας, όπως επίσης την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στις καλλιέργειες και των αιτιών τους, λόγω του ότι οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρες και απαιτούν πρόσθετες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία ασφαλής εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η χρηματοδότηση μέσω των πιστώσεων de minimis.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι καπνοκαλλιεργητές στην περιοχή μας είναι στην πλειοψηφία τους μονοκαλλιεργητές και, χωρίς ενίσχυση, δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.
Κύριε Υπουργέ, η παρέμβασή σας κρίνεται επείγουσα και αναγκαία λόγω και των πρόσφατων εκτεταμένων πλημμυρών που σημειώθηκαν τον Ιούνιο στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, και οι οποίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή.
Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας προγραμματίζει έργα υποδομών με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ζητήματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων εξαρτώνται από το Υπουργείο σας.
Ευελπιστούμε λοιπόν στις δικές σας ενέργειες για την ανακούφιση των παραγωγών μας. Διαφορετικά, συμπαρασύρεται προς τα κάτω το αγροτικό εισόδημα ολόκληρης της Περιφέρειας ΑΜΘ, με μείωση που θα αγγίξει έως και το 50%, με πολλαπλάσιες κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, κάτι το οποίο θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψετε».
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...