ΙΟΒΕ: Οι δείκτες ανακάμπτουν, αλλά οι τσέπες… αδειάζουν

02-05-2018, 14:39
ΙΟΒΕ: Οι δείκτες ανακάμπτουν, αλλά οι τσέπες… αδειάζουν

Μόνο στην… τσέπη των Ελλήνων δεν αποτυπώνεται η ανάκαμψη του δείκτη Οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, ο οποίος «σκαρφάλωσε» ξανά πάνω από τις 100 μονάδες, ενώ τον περασμένο Μάρτιο είχε διολισθήσει στις 99,8 μονάδες. Η έρευνα του ΙΟΒΕ αποτελεί «απάντηση» στα αφηγήματα των κυβερνώντων περί «ανάπτυξης» και «αλλαγής σελίδας», με επικοινωνιακό «χαρτί» το υπερ-πλεόνασμα και όποια άλλα δημοσιονομικά στοιχεία καταγράφουν υπέρβαση των στόχων. 

 

Χαρακτηριστικό το συμπέρασμα της έρευνας του ΙΟΒΕ πως επτά στα δέκα νοικοκυριά μόλις τα βγάζουν πέρα, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές κατέχουν την «πρωτιά» ως προς την απαισιοδοξία σε σχέση με τους λαούς άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και μάλιστα περισσότερο και από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους!

 

Ενώ οι δείκτες οικονομικού κλίματος βελτιώνονται αυξάνεται το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα ενώ εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αυξάνονται στο 10% (από 7%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται στο 9% (από 15%).

 

Επιπλέον, ένα ποσοστό 10% -11% εξακολουθεί να αντλεί από τις αποταμιεύσεις, ενώ επιδείνωση σημειώνεται και ως προς την πρόθεση αγορών.

 

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) επιδεινώνεται τον Απρίλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -54 (από -51,7) μονάδες.

 

Το 63% (από 60%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 3% αναμένει το αντίθετο. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -14,1 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,6 μονάδες στην Ευρωζώνη.


Αλλά οι δείκτες…

Στις 103,6 μονάδες ανήλθε ο δείκτης οικονομικούς κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο από τις 99,8 μονάδες που είχε διολισθήσει το Μάρτιο.

 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αντανακλά την αισιοδοξία για καλύτερες προοπτικές σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πλην εκείνου των κατασκευών, αλλά και την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

 

Στη σχετική έκθεση, σημειώνεται ότι σε κάποιο βαθμό, η άνοδος του δείκτη τον Απρίλιο πρέπει επίσης να αποδοθεί και σε εποχικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, καθώς διαφαίνεται ισχυρή άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό, με θετικές επενέργειες στην απασχόληση και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Στη βελτίωση του κλίματος συμβάλλει επίσης η αναμενόμενη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και του προγράμματος, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες που επιμένουν.

 

Αναλυτικότερα, στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένει αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος, αλλά σε ήπιο βαθμό. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 103,4 (από 102,6) μονάδες και αισθητά υψηλότερα έναντι του αντίστοιχου περυσινού του επιπέδου (98,4).

 

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων κινούνται θετικά, αλλά εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κινείται οριακώς πτωτικά τον Απρίλιο, στις 49,7 (από 50,6) μονάδες, χαμηλότερα και έναντι της αντίστοιχης περυσινής τους επίδοσης (52,4 μον.).

 

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περαιτέρω, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο διακόπτει την πτωτική του πορεία και ενισχύεται σημαντικά τον Απρίλιο στις 106,4 (από 94,9) μονάδες, κινούμενος αισθητά υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (95 μον.).

 

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται οριακά. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ανοδικά τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 100,3 (από 92,4) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (82,4 μονάδες).

 

Στην την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο υψηλότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο, στις -48,8 (από -52,8) μονάδες, στην υψηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας και αισθητά υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (-72,2 μονάδες).

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<