Έκκληση Αποστόλου για ενιαία εκπροσώπηση του συνεταιριστικού χώρου
Την αναγκαιότητα της κοινής εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας σήμερα από το βήμα του 1ου Αγροτικού Συνεδρίου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε στην Αθήνα, με θέμα: «Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε».
Ο Υπουργός πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το ΥΠΑΑΤ θα είναι δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα δημιουργίας υγιών και αποτελεσματικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:
«Η θεματολογία του Συνεδρίου ασφαλώς και είναι άκρως επίκαιρη. Όμως θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στους Συνεταιρισμούς της χώρας μας, αφού ένα μέρος τους εκπροσωπεί από το 2017 και ο σύνδεσμός σας.
Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι, οι Συνεταιρισμοί δημιουργούνται από μια ανάγκη, αλλά διατηρούνται και μεγαλουργούν στο χρόνο μόνο με την αδιατάρακτη ενότητα και εμπιστοσύνη των μελών τους .
Δεν θέλω να επανέλθω σε προηγούμενες καταστάσεις.
Νομίζω πως πρώτα τις απέρριψε η πραγματικότητα και μετά ο νόμος πλαίσιο που φέραμε.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί σήμερα δεν είναι η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, είναι ότι έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην διαμόρφωση του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας μας. Το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10%, και βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ , 40% περίπου.
Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Όμως οι πρωτοβουλίες για την ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι πρωτίστως στα χέρια τα δικά σας, των συνεταιρισμένων αγροτών.
Εμείς θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια αυτή.
Όλοι όσοι υπηρετούμε το χώρο οφείλουμε να δουλέψουμε για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα. Με οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές. Οργανώσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση.
Οι αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος για τους Συνεταιρισμούς μετά από 22 μήνες αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα.
1.100 συνεταιρισμοί προσάρμοσαν τα καταστατικά τους στον νέο νόμο. Απρόσμενα γρήγορη ανταπόκριση σε σχέση με το παρελθόν.
848 συνεταιρισμοί υπέβαλαν στο Μητρώο οικονομικές καταστάσεις που σημαίνει, πως ένα μεγάλο κομμάτι των Συνεταιρισμών εγκαταλείπει τις πρακτικές του παρελθόντος και καταβάλλει προσπάθεια προσαρμογής στην νομιμότητα.
Από αυτούς 429 συνεταιρισμοί είναι πλήρως ενήμεροι στο Μητρώο. Αρκετοί βέβαια για τα σημερινά δεδομένα.
Υπενθυμίζω ότι το 2015 μόνο 159 συνεταιρισμοί υπήρχαν στο Μητρώο χωρίς καμία εκκρεμότητα.
Επιδίωξή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε απλά ένα λειτουργικό Μητρώο. Το Μητρώο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο απαραίτητο για την χάραξη πολιτικής και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.
Τέλος υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση δημιουργίας μέσα από τους συνεταιρισμούς οργανώσεων παραγωγών, ήδη αυτές ξεπερνούν τις 230 σήμερα.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεταιριστές η νέα δομή εκπροσώπησης των συνεταιρισμών σε Περιφερειακό επίπεδο και στη συνέχεια σε Εθνικό ταιριάζει απόλυτα στην υφιστάμενη κατάσταση των Συνεταιρισμών.
Κάνω λοιπόν έκκληση σ’ εσάς, αλλά και στην άλλη αντίστοιχη οντότητα του χώρου, να κάτσουμε, εσείς και εγώ, σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε για την κοινή εκπροσώπηση του χώρου, όχι τόσο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί το επιβάλλει η αναγκαιότητα, που θέλει τον έλληνα αγρότη πρωταγωνιστή στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για τη παραγωγική ανασυγκρότησή της.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω».
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...