Ποιες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν στα Made in Greece Awards
Βιοτεχνικές επιχειρήσεις - μέλη του Β.Ε.Α, που διαπρέπουν στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Made in Greece 2017", που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στη φετινή εκδήλωση, συμμετείχαν για πρώτη φορά βιοτεχνικές επιχειρήσεις, σε ξεχωριστή κατηγορία βραβείων «Βιοτεχνικής Αριστείας».
Τα βραβεία, απευθύνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο θεσμό αυτό, έχουν διακριθεί τα τελευταία χρόνια 100 κορυφαίες Ελληνικές επιχειρήσεις για τις οποίες η ποιότητα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η δύναμη των σημάτων της (brands) πρωτοστατούν στην ανάπτυξη και στην ευημερία τους.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εταιρείες: ΓΙΩΤΗΣ, ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗ, ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ, ΒΙΚΟΣ, ΕΨΑ, ΒΙΒΕΧΡΩΜ, ΙΝΤΕΡΠΛΑΣΤ, MLS, ΓΑΙΑ, KROKUS KOZANIS PRODUCTS, ALUMIL ALUMINIUM, ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ, YOBOTO, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ κα.
Το βραβείο και οι λοιπές διακρίσεις απονεμήθηκαν στις εξής επιχειρήσεις:
Το Βραβείο «Βιοτεχνικής Αριστείας» στην εταιρεία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ», που δραστηριοποιείται από το 1972, με εξαγωγές σε 20 χώρες και συνεχή επένδυση στην έρευνα και καινοτομία.
Ο Έπαινος «Βιοτεχνικής Αριστείας» στην εταιρεία «GOLDEN DOOR SA», με μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καινοτομίες και τέσσερις ευρεσιτεχνίες.
Τιμητική διάκριση «Βιοτεχνικής Αριστείας» στην «ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΟΛΥΚΑΛΑ» με αδιάλειπτη, διαχρονική παρουσία τεσσάρων γενεών, από το 1897, στην ελληνική αγορά, συνέχιση της παράδοσης και εξέλιξη της ποιότητας των προϊόντων.
Τιμητική διάκριση «Βιοτεχνικής Αριστείας» στην εταιρεία «SAFEDOOR ΙΚΕ», με παραγωγή προϊόντων ελληνικής κατασκευής, που ενσωματώνουν σημαντικές καινοτομίες, μεγάλης τεχνολογικής αξίας, αναγνωρισμένες και διεθνώς.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης, τόνισε: «τα βραβεία Made in Greece, φέρνουν στην επιφάνεια, την Ελλάδα που όλοι αγαπούμε, θέλουμε και χρειαζόμαστε. Αναδεικνύουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη μαχητικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μεγάλων αλλά και μικρών. Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, όχι μόνο δεν φοβόμαστε την αριστεία, αλλά θέλουμε να την επιβραβεύσουμε και να τη μετατρέψουμε σε τρανό παράδειγμα προς μίμηση. Για το σκοπό αυτό, μια από τις πρωτοβουλίες μας, είναι η υποστήριξη της θέσπισης του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος, για το οποίο έχουμε προχωρήσει ήδη σε ενέργειες με πέντε σημαντικούς επαγγελματικούς κλάδους του Επιμελητηρίου μας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης».
Αναρτήθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τα «Σχέδια Βελτίωσης» που είχε υπογράψει στα τέλη Νοεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ ενώ η προκήρυξή τους αναμένεται εντός Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, καθορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των λεγόμενων «Σχεδίων Βελτίωσης», δηλαδή των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Σε δήλωσή του για τα Σχέδια Δράσης ο κ. Αποστόλου είχε τονίσει πως «είναι ένα από τα σημαντικά εργασία με τα οποία στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και συνεπώς σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων», και συμπλήρωνε «η κατεύθυνση που έδωσε η πολιτική ηγεσία και η οποία αποτυπώνεται στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου, ήταν να γίνει η βέλτιστη και ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού τομέα και βεβαίως να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των νέων αγροτών. Κάθε ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να φέρνει αποτέλεσμα. Να πιάνει τόπο».
Τα βασικά χαρακτηριστικά των δράσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης είναι τα εξής:
*Δικαιούχοι μπορεί να είναι οι ενεργοί γεωργοί, φυσικά πρόσωπα, ενήλικες έως 61 ετών και νομικά πρόσωπα οι οποίοι έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ κατά το 2017. Επιπλέον για τη δράση 4.1.1 οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες γεωργοί (όχι ως νεοεισερχόμενοι). Δικαιούχοι επίσης είναι όσοι εντάσσονται στο υπομέτρο 6.1 των νέων γεωργών.
*Τα υποψήφια συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα και ενήμερα στο μητρώο, να έχουν 3 τελευταίες χρήσεις με κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 Euro. Σε περίπτωση μη ύπαρξης τριών χρήσεων, θεωρούνται νεοσύστατα και καθίστανται επιλέξιμα.
*Στο 4.1.1 επιλέξιμες επενδύσεις είναι η ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η αγορά καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών μη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με σπορά στον αγρό, η περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων, η αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και οι γενικές άυλες δαπάνες.
*Στο 4.1.3 επιλέξιμες επενδύσεις είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που προσαρμόζονται στις ενεργειακές ανάγκες αυτοκατανάλωσης της εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένων και εκείνων οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν από τις υπόλοιπες προβλεπόμενες επενδύσεις της εκμετάλλευσης καθώς και γενικές άυλες δαπάνες.
*Για τη δράση 4.1.1 η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων είναι έως 300.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού
*Στην ίδια δράση, για συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέρθει έως τις 500.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει και στο 1.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες που δεν έχουν ακόμα κλείσει μία χρήση δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
*Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3 ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης:
α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως και τις 200.000 ευρώ.
β) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 500.000 ευρώ.
*Τα ποσοστά ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του υποψηφίου και τον τόπο της έδρας της κατοικίας ανέρχονται από 40% έως και 85%.
ΑΠΕ
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...