«Μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα: Παντού στάχτη και αποκαϊδια
Στάχτη και αποκαϊδια… αυτό καταγράφουν οι συγκλονιστικές εικόνες από τα Κύθηρα, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν υπό τον πύρινο «εφιάλτη», καθώς η μεγάλη φωτιά μαίνεται για τέταρτη μέρα, ενώ ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί, δυσκολεύουν τις προσπάθειες της κατάσβεσής της.
Οι κάτοικοι στο νησί βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, ενώ οι ίδιοι, όπως και ο δήμαρχος, καταγγέλλουν πως δεν υπήρξε σωστός συντονισμός των εναέριων μέσων, που επιχειρούν στο επίμαχο σημείο.
Η μάχη με τις φλόγες ήταν και πάλι ολονύχτια. Το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά είχε περιοριστεί στα νοτιοδυτικά του νησιού, όπου και βρίσκεται το βασικό πύρινο μέτωπο.
Στο νησί επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, που έχουν φτάσει απο όλη την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί.
Σε εξέλιξη παραμένει, όπως είπε, ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.
Ο κ. Καπάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.
Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε κατοίκους και τουρίστες επικράτησε ψυχραιμία και δεν σημειώθηκαν αναχωρήσεις ή ακυρώσεις κρατήσεων.
Την ίδια στιγμή στο νησί χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για αντιμετώπιση της φωτιάς, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία μετέφεραν υδροφόρες.
Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα, ενώ είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.
Στο μεταξύ, τις πληγείσες περιοχές στα Κύθηρα επισκέφτηκε την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
Επίσης, ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις επιπτώσεις της φωτιάς και να συντονιστούν οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν είναι:
1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.
2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.
3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.
4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.
6.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή μάχη με τη φωτιά είναι ο έλεγχος και η κατάσβεσή της» δήλωσε ο κ. Αποστόλου και σημείωσε: «Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων. Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων το ξημέρωμα της Δευτέρας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επισημαίνεται, αναφορικά για τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων του νησιού.
Επιπλέον, ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ώστε να κηρυχθούν ως αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις στα Κύθηρα και να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κ.ά) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης των δασών.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...