«Εγκλωβισμένοι» στον «κόφτη» έως το 2022 μισθωτοί και συνταξιούχοι!
«Εγκλωβισμένη» σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022 θα παραμείνει η Ελλάδα, όπως προβλέπει το μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το οποίο φέρνει στο «φως» η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Φυσικά, στο μνημόνιο «πρωταγωνιστεί» η ρήτρα για τα αντίμετρα, γεγονός που ακυρώνει οριστικά το «αφήγημα» του πρωθυπουργού, το οποίο ο ίδιος χρησιμοποιεί ως «βιτρίνα» για το σκληρό πακέτο Τόμσεν, που «έρχεται» προς ψήφιση στη Βουλή στις 17-18 Μαϊου.
Με τόσο υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους τα αντίμετρα θεωρείται σχεδόν απίθανο να εφαρμοστούν, που σημαίνει πως ο «κόφτης» σε μισθούς, συντάξεις κι αφορολόγητο είναι δεδομένος! Επισημαίνεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μόνο αν επιτυγχάνονται και υπερκαλύπτονται οι στόχοι, η χώρα μπορεί να προχωρήσει –σε συμφωνία με τους θεσμούς- σε μέτρα, τα οποία ενδυναμώνουν την κοινωνική προστασία ή μειώνουν το φορολογικό βάρος.
Το τελικό μνημόνιο προβλέπει μία άνευ προηγουμένου «αφαίμαξη» των συνταξιούχων, αλλά και βαθύ «μαχαίρι» στα επιδόματα.
Όπως αναφέρεται, αν όλα τα μέτρα, που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση νομοθετηθούν εγκαίρως και έχουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα, θα υπάρχει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο θα κλείσει με: Εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018), τη φορολόγηση των ενοικιάσεων Airbnb (48 εκατ. ευρώ), τον εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ) και επτά εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας και εξορθολογισμό επιδομάτων τοποθέτησης στο εξωτερικό.
Πιο αναλυτικά, τα επώδυνα μέτρα έχουν ως εξής:
Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων: Εξορθολογισμός των παροχών κοινωνικής πρόνοιας και κατάργηση των φορολογικών δαπανών με βάση τις συστάσεις της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας, αποδίδοντας 259 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
Περικοπή δαπανών στην υγεία: Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη που υποστηρίχθηκε με την υπαγωγή ορισμένων συμπληρωματικών κατηγοριών δαπανών στο κλειστό δημοσιονομικό πλαίσιο και τη μείωση των ανώτατων ορίων του claw-back, με απόδοση 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018.
Φορολόγηση στα Αirbnb: Θεσμοθέτηση ενός φόρου επί των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων τουριστικών καταλυμάτων που θα αποφέρει 48 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Αυτό θα παρέχει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της οικονομίας κατανομής των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή φόρων και να διαφυλαχθούν τα φορολογικά έσοδα από περιστασιακή και βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων.
Περικοπές στο Δημόσιο: Τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στα μισθολόγια του δημόσιου τομέα, που θα ανέλθουν σε 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
Περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια: Τον εξορθολογισμό ορισμένων δικαιωμάτων στο στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018. Αυτό θα περιλαμβάνει: i) τους όρους επιλεξιμότητας και τους τύπους υπολογισμού των επιδομάτων επικινδυνότητας και ii) την εξορθολογιστική αποζημίωση στο εξωτερικό με τη μείωση των θέσεων και της διάρκειας των αποσπασμένων στο εξωτερικό (επί της ουσίας τίθεται ζήτημα ειδικών μισθολογίων).
Συλλογικές συμβάσεις
Το μνημόνιο προβλέπει προ-νομοθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM.
Ομαδικές απολύσεις
Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.
Το σύστημα ειδοποίησης θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται από το ανασχηματισμένο Ανώτατο Εργατικό Συμβούλιο του οποίου η σύνθεση θα εξασφαλίζει την «ίση» εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτών και τον εργαζομένων.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες.
Στο προσχέδιο προβλέπεται και νομοθέτηση που θα επιτρέψει την διαδικασία επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.
Συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τον λιγνίτη
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προτείνουν τυπικά διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας, τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τον λιγνίτη.
Πώληση του 8% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας
Οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πώληση και θα αρχίσουν να παραδίδουν το 8% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Τα υπόλοιπα μέτρα του 2017
Οσον αφορά τα μέτρα που θα ψηφιστούν και θα πρέπει να ισχύσουν άμεσα είναι τα εξής:
Να λάβει μέτρα επιτάχυνσης κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιο.
Να μην παρατείνει και να μη φέρει ξανά ρυθμίσεις χρεών ή αμνηστευτικές φορολογικές διατάξεις, πέραν όσων υφίστανται.
Να αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ως τον Δεκέμβριο του 2017 για να προσεγγίσουν τις εμπορικές και οι αλλαγές στον φόρο περιουσίας θα ισχύσουν από το 2018.
Να περιορίσει τους ελέγχους ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που κανονικά θεα είχαν παραγραφεί, μόνον για όσες έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις φορολογικής απάτης.
Να εξαιρέσει από τον ΦΠΑ τις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλούς τζίρους (κάτω από τις 25.000 ευρώ και ίσως κάτω και από τις 15.000 ευρώ).
Να δημοσιεύσει νέα λίστα μεγάλων οφειλετών (τον Σεπτέμβριο του 2017).
Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται από τα τέλη του 2017 από την ΑΑΔΕ.
Οι εισπράξεις του ΝΑΤ θα γίνονται από τον Ιούνιο του 2017 από τον ΕΦΚΑ.
Πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ.
Άνοιγμα όλων των καταστημάτων (χωρίς περιορισμούς μεγέθους κλπ) τις Κυριακές από τον Ιούνιο του 2017.
Τα μέτρα μετά το 2018
Επεκτείνεται για ένα ακόμα χρόνο η οικειοθελής εισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας –έληγε το 2017- η οποία προβλέπει έσοδα ύψους 105 εκατ. ευρώ ετησίως (σύμφωνα με τον ν.4301 του 2014).
Αλλαγή της ευνοϊκής νομοθεσία για την ελληνική ναυτιλία, με βάση τις κατευθύνσεις που θα της δώσει η Κομισιόν τον ιανουάριο του 2018.
Μέτρα εξοικονόμησης το 2019 και το 2020 ύψους 1%+1% του ΑΕΠ από περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο που θα νομοθετηθούν άμεσα.
Συγκεκριμένα:
Άγριο μαχαίρι στις συντάξεις
Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.
Χτύπημα με το αφορολόγητο
Από 1.1.2020 ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.
Τα αντίμετρα
Η κυβέρνηση πήρε έτσι την έγκριση να ψηφίσει και τα γνωστά «αντίμετρα», αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν αν το 2018 οι θεσμοί (ΔΝΤ και δανειστές) δεν συμφωνήσουν ότι επιτυγχάνεται πλεόνασμα 3,5% το 2019. Αντιθέτως, εάν διαβλέψουν μικρότερο πλεόνασμα, οι αυξήσεις φόρων του 2020 θα εφαρμοστούν και ένα χρόνο νωρίτερα.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...