«Υγροτόπιο», η διαδικτυακή πύλη για την περιβαλλοντική πληροφόρηση για τους νησιωτικούς υγρότοπους
Οκτακόσιους τρεις υγρότοπους σε 75 νησιά, με στατιστικά και γεωγραφικά δεδομένα, χαρτογραφικές απεικονίσεις, χιλιάδες φωτογραφίες, αποτέλεσμα εννιά χρόνων δουλειάς, παρουσιάζει για πρώτη φορά, το WWF Ελλάς, στον νέο διαδικτυακό τόπο «Υγροτόπιο» (http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/).
Για τα 104.000 στρέμματα υγροτοπικών εκτάσεων, που καλύπτονται στον ιστότοπο, παρέχονται περιβαλλοντικές πληροφορίες, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους, άμεσα προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο, ειδικότερα για όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, την έρευνα, την προστασία και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα.
Ο Καλούστ Παραγκαμιάν, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς και υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων, αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως η περιβαλλοντική οργάνωση, τα τελευταία χρόνια, έχει στήσει ένα δίκτυο παρακολούθησης των εύθραυστων οικοσυστημάτων των νησιών και έχει έρθει αντιμέτωπη με 75 υποθέσεις σημαντικής υποβάθμισης. Η αλόγιστη δόμηση, η αποστράγγιση, τα τεχνικά έργα και οι επιχωματώσεις έχουν προσβάλει σε μεγάλο βαθμό το 40% των μικρών φυσικών νησιωτικών υγροτόπων, τονίζει. «Σημαντικός αριθμός, όμως, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καθιστώντας τους υγρότοπους τα "διαμάντια" των νησιών μας» επισημαίνει ο κ. Παραγκαμιάν. Δεκάδες εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά περνούν από αυτούς κάθε χρόνο, ενδημικά είδη ψαριών και αμφίβιων έχουν τις φωλιές τους και αναπαράγονται εδώ, καθιστώντας το αρχιπέλαγος των 3.000 νησιών της Ελλάδας μια σπάνια και πλούσια περιοχή, μοναδική στην Ευρώπη. Τα περισσότερα οικοσυστήματα βρίσκονται, κατά κανόνα, σε όμορφες παραλίες, προσθέτει ο κ. Παραγκαμιάν, γι' αυτό και απειλούνται άμεσα. Στόχος του WWF Ελλάς είναι η εφαρμογή του νόμου για τη βιοποικιλότητα και του προεδρικού διατάγματος του 2012 για την προστασία, από τις δημόσιες υπηρεσίες, 380 νησιωτικών υγρότοπων.
«Ο αγώνας για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων είναι μακροχρόνιος, αλλά αναγκαίος, καθότι αυτά τα συστήματα είναι πεπερασμένα και δεν μπορούν να αντικατασταθούν» τονίζει ο κ. Παραγκαμιάν. Χάρη στις πιέσεις που έχει ασκήσει η μη κυβερνητική οργάνωση, 53 μικροί υγρότοποι χαρακτηρίστηκαν «Περιοχές Ειδικής Προστασίας» στα τοπικά σχέδια χωρικής οργάνωσης, με ενδεικτική την περίπτωση της Πάρου. Επίσης, με την επίμονη δράση του WWF Ελλάς, απομακρύνθηκαν από τον υγρότοπο της Μορώνης, στην Κρήτη, 12.000 κυβικά μέτρα μπάζων και ξεκίνησε πρόγραμμα αποκατάστασης από τον δήμο Σούδας.
Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.
Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...
Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...