«Φρούδες» ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup
Β.Μ.
Προς «φιάσκο» οδεύει και το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πια πως Αθήνα και θεσμοί δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία, τη στιγμή που η «κόντρα» με το ΔΝΤ για τα «προληπτικά» μέτρα καλά κρατεί.
Προς το παρόν η αβεβαιότητα για την πορεία της διαπραγμάτευσης χτυπάει «κόκκινο», οι εξελίξεις εξακολουθούν να «δείχνουν» κάλπες, εγγυήσεις για το χρέος δεν υπάρχουν και τα χρονοδιαγράμματα «εκτροχιάζονται».
Τώρα οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μετατίθενται για τις 24 του τρέχοντος μηνός, στο επόμενο δηλαδή συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ενώ έπεται η προεκλογική περίοδος του βρετανικού δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου.
Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις παραγόντων της Κομισιόν για λύση επί του ελληνικού προβλήματος το συντομότερο δυνατό και ενώ μόλις χθες ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την ύπαρξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ ανάβει «φωτιές», ανακοινώνοντας πως δεν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, επισκιάζοντας και τις τελευταίες ελπίδες πως Αθήνα και δανειστές θα τα βρουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το ΔΝΤ δεν φέρεται να βάζει νερό στο κρασί του ως προς τα «προληπτικά» μέτρα, τα οποία ζητούνται, ως ενέχυρο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Το Ταμείο δεν μπαίνει καν στη συζήτηση της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κι οι υπουργοί του συνεχίζουν ν’ ανεμίζουν «κόκκινες γραμμές» και να δηλώνουν πως δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις των εταίρων.
Όσο το θέμα δεν λύνεται και ο χρόνος περνά, τόσο η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας λίγο ακόμα και θα «πυροδοτήσει» οικονομική «ασφυξία». Οι Ευρωπαίοι πάντως είναι ξεκάθαροι: Μέτρα και χρέος είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευτούν και τα λεφτά. «Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του EWG, μετά από τηλεδιάσκεψη.
Πάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση μετά το «success story» με τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, «έστησε» και δεύτερο «success story» με τις προβλέψεις της Κομισιόν αυτή τη φορά, που μιλούν για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το Μαξίμου, κινούμενο στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής, χαρακτηρίζει και το δεύτερο «success story», ως «όπλο» στη διαπραγμάτευση, η οποία ακόμη «σέρνεται».
Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας η κυβέρνηση «στρώνει» το χαλί στο εσωκομματικό «μέτωπο», προκειμένου να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται το «ασήκωτο» πακέτο των 9 δισ. ευρώ. Τα «τεχνάσματα», στα οποία επιδίδεται το Μαξίμου, αφορούν τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, για τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα της σκληρής διαπραγμάτευσης. Κι ενώ η βεβαιότητα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές «μυρίζει» πως και τα επιπλέον μέτρα έχουν «κλειδώσει», κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι «οι θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν τα προληπτικά και έχουν θέσει, ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά».
Άλλωστε ενδεικτική είναι και η δήλωση του Γάλλου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι το βασικό «πακέτο» των 5,8 δισ. ευρώ έχει «κλείσει» κατά 99%, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει πως «παζαρεύει» και αυτά τα μέτρα. Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει στο «πακέτο» των 9 δισ. ευρώ, η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο και την Αριστερά έχει ξεκινήσει… Οι δραματικές εξελίξεις δρομολογούν πολιτικές ανατροπές στην εγχώρια πολιτική σκηνή και ο Ιούνιος αναμένεται ιδιαίτερα «καυτός» για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός ξέρει πως η υπογραφή του στα μέτρα-κάβα θα ξεσηκώσει «θύελλες» αντιδράσεων τόσο ενδοκυβερνητικά όσο εσωκομματικά και κοινωνικά. Οπότε οι διέξοδοι είναι περιορισμένοι, την ώρα που το κουαρτέτο των δανειστών δεν φέρεται να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω και η κυβέρνηση έχει δώσει «γη και ύδωρ», προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...