«Μυρίζουν» εκλογές…
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και ενώ μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, η χώρα βρίσκεται ξανά μπροστά σε πιστωτικό γεγονός και οι δραματικές εξελίξεις δρομολογούν για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια ανατροπές στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει όλα τα «μέτωπα», με τα οποία μία καταπιάνεται και μία αφήνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία «στέγνωσε» κι όλα τα δημόσια ταμεία, μεταφέροντας τα διαθέσιμα στην ΤτΕ εν μέσω οικονομικής «ασφυξίας». Τη δεδομένη χρονική στιγμή μπροστά στο «ναυάγιο» της επίτευξης συμφωνίας, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του παρουσίαζαν ως δεδομένη, τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες «φουντώνουν» και ο Ιούνιος αναμένεται ιδιαίτερα «καυτός» για την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε μέχρι προχθές ότι θα παραμείνει στην εξουσία, για όσο ο λαός τον έχει επιλέξει με την ψήφο του, ο πρωθυπουργός ελίσσεται επικοινωνιακά με το ενδεχόμενο των εκλογών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Άλλωστε η χθεσινή στάση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, να μην σχολιάσει «υποθετικά σενάρια», έχοντας ως «δεδομένη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», προκαλεί εντύπωση, τη στιγμή που λίγες μέρες νωρίτερα η ίδια ήταν κατηγορηματική για το ενδεχόμενο της ανοιχτής κάλπης.
Προς το παρόν η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει στα «προληπτικά» μέτρα, τα οποία επίμονα ζητούν οι εταίροι από την κυβέρνηση, ως ενέχυρο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Ο πρωθυπουργός ξέρει πως η υπογραφή του στα μέτρα-κάβα θα ξεσηκώσει «θύελλες» αντιδράσεων τόσο ενδοκυβερνητικά όσο εσωκομματικά και κοινωνικά. Οπότε οι διέξοδοι είναι περιορισμένοι, την ώρα που το κουαρτέτο των δανειστών δεν φέρεται να βάζει νερό στο κρασί του ούτε καν ως προς το αφορολόγητο, το οποίο οι πληροφορίες λένε πως «κλειδώνει» στα 8.600 ευρώ.
Σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχωρούν από την Αθήνα, αλλά το πότε θα επιστρέψουν είναι άγνωστο, όπως άγνωστη είναι επίσης και η ακριβής ημερομηνία της διεξαγωγής του επιθυμητού Eurogroup, για το οποίο μάλιστα υπάρχει και μία αβεβαιότητα, εάν τελικά θα γίνει. Το μόνο σίγουρο δηλαδή είναι ότι ο κ. Τσίπρας έφαγε «πόρτα» από τους εταίρους ως προς την προσπάθειά του να διαπραγματευτεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, όπως το περσινό Ιούλιο, αφού ο κ. Τουσκ αρνήθηκε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, επιστρέφοντας το «μπαλάκι» της λύσης του ελληνικού ζητήματος στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του πάντως ο αρμόδιος Γερούν Ντάϊσελμπλουμ προσγειώνει την κυβέρνηση, η οποία παρά τις δραματικές εξελίξεις, εξακολουθεί να κινείται επικοινωνιακά και να δηλώνει ικανοποιημένη με τη στήριξη του κ. Γιούνκερ αυτή τη φορά, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν ιδιαίτερα θετικές για τη χώρα μας. «Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος, που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε, εάν το Eurogroup θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εργαστούμε μαζί με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση». Στο ίδιο μοτίβο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα. Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα, που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης», είπε.
Το Μαξίμου από την άλλη συνεχίζει να επιμένει στη δική του εκδοχή, κατηγορώντας το ΔΝΤ για την κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις και τις απανωτές εμπλοκές στα Hilton Group, ενώ παράλληλα ρίχνει ευθύνες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πλήρη ταύτιση του με τις θέσεις του Ταμείου και για τη δημιουργία ενός αβέβαιου κλίματος πολιτικά, ζητώντας κατ΄ εξακολούθηση εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν χθες πριν το «όχι» του κ. Τουσκ προς τον κ. Τσίπρα αναφορικά με το αίτημα περί σύγκλησης Συνόδου, ότι οτι ούτε οι ξένοι δεν θέλουν τώρα εκλογές, καθώς η Ευρώπη πιέζεται ασφυκτικά από το προσφυγικό και το Brexit.
Στο non paper το Μαξίμου τονίζει τη σπουδαιότητα των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες», λέγοντας ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».
Ανάλογη δήλωση, τονίζεται στο κυβερνητικό σημείωμα, έχει κάνει ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτός εκβιασμός προς την Ελλάδα και πρέπει όλοι να εργαστούν για να αποφευχθεί η κρίση. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό», είπε ειδικότερα ο Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος πρόσθεσε: «Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».
Τη στιγμή που η Αθήνα αναμένει νεότερα από το ευρωπαϊκό μέτωπο για το αν και πότε θα γίνει το Eurogroup, o πρωθυπουργός θα μιλήσει ξανά σήμερα τηλεφωνικώς με τον κ. Τουσκ. Την ίδια ώρα, η ΝΔ «μυρίζει» εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στις εξελίξεις επιχειρεί να κλείσει όλα τα εσωκομματικά ζητήματα, με τον κ. Αυγενάκη πια στη θέση του ΓΓ της ΠΕ. Μένει μόνο η εκκρεμότητα της ίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, μετά τα πρόσφατα παρατράγουδα στη Θεσσαλονίκη. Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιμένει να ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...