Μπούτας: Απορύρετε τον νόμο, αλλιώς κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει στο χωριό του
Τα πυρά όλων των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών να εκφράσουν τις απόψεις τους, δέχθηκε το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Οι φορείς έκαναν λόγο για απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, υποστήριξαν ότι διευρύνονται οι ανισότητες και οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση οι συντάξεις και οι μισθοί, με ορισμένους να ζητούν την απόσυρση του ενώ έμφαση δόθηκε και στην διατήρηση των Ασφαλιστικών τους ταμείων ως ανεξάρτητα.
«Το νομοσχέδιο αναπαράγει διακρίσεις, αυξάνει τις εισφορές, επιταχύνει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενισχύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας ενώ η βιωσιμότητα του αμφισβητείται», υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.
Παράλληλα, αμφισβήτησε τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κατηγορώντας την για δημαγωγία ενώ μίλησε για την δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης υποστήριξε ότι δεν προηγήθηκε ένας στοιχειώδης διάλογος και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για υποκρισία, τονίζοντας ότι « χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις περικοπές, εκείνες που το ΣτΕ, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές και διαλύει ότι είχε απομείνει από τις συντάξεις.
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, έκανε λόγο για προσχηματική διαβούλευση και παρελκυστική πολιτική που οδηγεί στα άκρα.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 850.000 θέσεις εργασίας . Το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση. Βάζει ευθέως κατά της επιχειρηματικότητας. Να μου δώσετε ένα περιβραχιόνιο να το φοράω γιατί αισθάνομαι πολίτης β' κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων και τόνισε την πάγια θέση του για σύνδεση της αναλογικότητας με τις εισφορές.
Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων άρθρων για να μπορέσουμε, όπως είπε, «να προσεγγίσουμε επενδύσεις με μέτρο» ενώ τόνισε ότι «εμείς λέμε στο νοικοκύρεμα των συντάξεων όχι όμως στις συντάξεις επιδόματα, όχι στην ασφαλιστική απορρύθμιση που θα κατεδαφίσει εργασιακά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ,έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις και επέκρινε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η πρόταση της για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ.
« Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικά μέτρα με απροκάλυπτα, δημευτικό χαρακτήρα», τόνισε ενώ έκανε λόγο για συνταξιοδοτική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.
«Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος γιατί διαπνέεται από αφερεγγυότητα το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Συντακτών τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου ταμείου.
«Διαφωνούμε με την ένταξη του ταμείου σε ένα εν τη γενέσει του ελλειμματικό ταμείο. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του» τόνισε.
Παράλληλα εξέφρασε την έντονη διαφωνία της ΕΣΗΕΑ στην κατάργηση του αγγελιόσημου που όπως είπε, χάριν σε αυτό δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός.
«Αν καταργηθεί θα υποχρεωθεί το δημόσιο να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές. Θα πληρώσει 384 ευρώ για κάθε συνταξιούχο τη στιγμή που σήμερα δεν πληρώνει τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κουμπιάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι «η διατήρηση του αγγελιόσημου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και των ταμείων και των δημοσιογράφων».
«Η κατάργηση του θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση και οι μικρότερες σε κυκλοφορία θα κλείσουν, Δεν θα έχουμε ελευθερία του τύπου. Αν δεν κατοχυρωθεί το επάγγελμα μας και με συμβάσεις εργασίας και πάμε στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χωρίς όρους, φοβάμαι ότι θα πλαισιώνουμε επιχειρήσεις που θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις, θα έχουν προγράμματα και οι δημοσιογράφοι θα είναι το άλλοθι τους», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος προτείνοντας το αγγελιόσημο να επεκταθεί και στο διαδίκτυο όπου όπως είπε υπάρχει καθεστώς ζούγκλας και αυθαιρεσίας των εργοδοτών.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, επεσήμανε ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι σημερινά και πρόσθεσε ότι και σήμερα «τράμπα φορολογικών με ασφαλιστικών μέτρων γίνεται».
Ταυτόχρονα κάλεσε σε παλλαϊκή συμμαχία όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «για να φέρουμε τούμπα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με την οποία δεν υπάρχει προοπτική».
«Εμείς προχωράμε σε 48ωρη απεργία, πάμε στα 68 μπλόκα και καλούμε όλο τον κόσμο να διαδηλώσει για να μην περάσει αυτός νόμος. Απορύρετε τον αλλιώς κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει στο χωριό του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...