«Kοράκια» πάνω απο την αγροτική γη
Με την κυβέρνηση να ανοίγει ορθάνοιχτα την πόρτα στα «κοράκια» των αγορών, το ερώτημα είναι τί θα γίνει με τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.
Οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους το 75% της ελληνικής καλλιεργήσιμης γης και τα distress funds δεν θα μείνουν έξω από τον πραγματικό χρυσό της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από την αγροτική οικονομία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγροτικός τομέας είναι από τους κλάδους της οικονομίας με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια, με ποσοστό 61,4%, μετά τους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας (71%) και της Βιομηχανίας χάρτου και ξύλου (63%).
Άμεσες απαντήσεις ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. και π. υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, αναφορικά με τον κίνδυνο ξεπουλήματος ελληνικής αγροτικής γης σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια (distress funds).
Ο κ. Σκρέκας κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν 34 συνάδελφοί του.
Επιμένει ότι όσα ψήφισε μόλις μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση είναι καταστροφικά για τους αγρότες και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοχοποιήθηκε οικονομικά και φορολογικά η αγροτική παραγωγή και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με τρόπο που τους επιβαρύνει βάναυσα, καταστρέφει τον αγροτικό κλάδο, απειλεί με εξαφάνιση την κατηγορία των μικρών και μεσαίων παραγωγών με συνακόλουθη υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής».
Ο κ. Σκρέκας επιμένει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άλλη μια φορά δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ξαφνικού θανάτου για τον μέσο Έλληνα Αγρότη, που προκειμένου να πάρει δάνειο από κάποια Τράπεζα υποθήκευσε την ιδιοκτησία του σε αγροτική γη. Αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι "κοκκινισμένα" και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια, είναι σαφές πως, αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, η ελληνική αγροτική γη δίνεται βορά σε ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα, δίχως δυνατότητα άμυνας».
Στην ερώτηση, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται: «Μέσα στον φορολογικό καταιγισμό για τα αγροτικά εισοδήματα, με το Νομοσχέδιο "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων" που κατέθεσε και ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στις 15/12/2015 -για άλλη μια φορά- δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ξαφνικού θανάτου για τον μέσο Έλληνα Αγρότη, που προκειμένου να πάρει δάνειο από κάποια Τράπεζα υποθήκευσε την ιδιοκτησία του σε αγροτική γη. Αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι "κοκκινισμένα" και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια, είναι σαφές πως, αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, η ελληνική αγροτική γη δίνεται βορά σε ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα, δίχως δυνατότητα άμυνας.
Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
α. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα; Θα υπάρξει ειδική μέριμνα με νομοθετική πρωτοβουλία ή με συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για τα ενυπόθηκα με γεωργικές εκτάσεις δάνεια των αγροτών;
β. Θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών οφειλών των αγροτών;
γ. Τί προτίθεστε να κάνετε ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των γεωργικών εκτάσεων σε ελληνικά χέρια και να μην εισέλθουν τα ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε ‘‘κοράκια των αγορών’’ και στον πρωτογενή τομέα;»
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...