Αποστόλου: Σύντομα το νομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συνεργατισμό
Εντός των επόμενων ημερών θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συνεργατισμό, την οργάνωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε ισχυρές ομάδες παραγωγών, αλλά και τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων, προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Economist που διεξάγεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που αφορά τα βοσκοτόπια "μια οραματική προσέγγιση" και σημείωσε ότι, παρά τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της εθνικής αγροτικής πολιτικής, μέσα από συνέργειες που επιχειρούνται και προωθούνται "δημιουργούνται εκείνα τα εργαλεία που θα προσδώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα".
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι μεταξύ των εργαλείων που προωθούνται, συμπεριλαμβάνεται και αυτό της δημιουργίας συμβουλευτικών δομών για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα (125 εκατ. ευρώ), έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό στην εκπαίδευση και κατάρτιση που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει και να μετεξελιχθεί έτσι ο Έλληνας αγρότης σε επιχειρηματία και πρωταγωνιστή στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ακόμη ότι προβλέπεται η διάθεση 95 εκατ. ευρώ για την προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης στον πρωτογενή τομέα μέσω επιχειρησιακών ομάδων, ενώ ποσό ύψους 27 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί για την οργάνωση των παραγωγών με κάλυψη στο 100% των λειτουργικών τους εξόδων.
Σημείωσε δε, ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Αγροτικό Τομέα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2016 και θα παρουσιαστεί εκτενώς στην επόμενη Agrotica, από τη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφτεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Αποστόλου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλητής στην κακή διαχείριση των μεγάλων ενισχύσεων που εισέρρευσαν στη χώρα μας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως "φτάνουν τα πρόστιμα, ήρθε ο καιρός να διαχειριζόμαστε σωστά τις επιδοτήσεις".
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι "πρέπει να γίνουν την τρέχουσα περίοδο, όσα δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια" και πρόσθεσε πως στην προσπάθεια αυτή, "εργαλείο" θα είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι κοινοτικοί πόροι των 4,7 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν στον αγροτικό τομέα.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, που αφορά τόσο την ασφάλεια του εισοδήματος για όλους τους εμπλεκόμενους μ' αυτόν, όσο και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας, με ταυτόχρονη αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Όπως επισήμανε, το 1/3 από τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας είναι αγροτικά, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά τα κατοχυρωμένης ονομασίας αγροτικά είδη.
Η κρίση της εθνικής οικονομίας "μας πρόλαβε" και χτύπησε τον αγροτικό τομέα, ο οποίος βρέθηκε απροετοίμαστος, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, δήλωσε στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, προσθέτοντας ότι ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής επιχειρηματικής δράσης αποτελεί αναγκαιότητα για την εθνική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, υπογράμμισε την ανάγκη, το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο να αποτελέσει μία πραγματικά νέα αρχή, ύστερα από τρία όχι και τόσο επιτυχημένα κοινοτικά προγράμματα. Επέμεινε δε εκ νέου στη σύνδεση παραγωγής, μεταποίησης και έρευνας- καινοτομίας, ενώ μίλησε για συνέργειες που από τη μία μπορούν να δώσουν μείωση κόστους και από την άλλη παραγωγή προϊόντων υψηλότατης ποιότητας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννης Ταχματζίδης, είπε ότι στην Περιφέρεια ο πρωτογενής τομές αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, με την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης του αγροτικού τομέα. Σε αυτές εντάσσονται δράσεις που στηρίζουν τη γεωργία ακριβείας, αλλά και την αγροτοδιατροφική σύμπραξη. "Εάν δεν τα αλλάξουμε όλα, η Πολιτεία και οι φορείς θα βλέπουν το τρένο να περνάει από μπροστά τους και να χάνεται και οι ιδιώτες και επιχειρηματίες θα σπρώχνουν να μετακινήσουν το βουνό" τόνισε.
Τις προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, παρουσίασε ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος συνέδεσε την παραγωγή στο χωράφι με τη μεταποίηση, με την αξιοποίηση της έρευνας για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
Πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα υπάρξει με τη σύνδεση αγροτικής και βιομηχανικής πολιτικής, με την αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας και της συμβολαιακής επίσης, με την ανάπτυξη των agrologistics, με την παραγωγή ειδικών κατηγοριών τροφίμων, με διεθνή προβολή των ελληνικών προϊόντων και με οριζόντια μέτρα αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής αλλά και σύνδεσής της με κλάδους που εμπορικά προωθούν τα προϊόντα, όπως είναι η βιομηχανία συσκευασίας.
Το "μυστικό" της επιτυχίας του ολλανδικού αγροτικού τομέα παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Ολλανδού πρέσβη, ενός τομέα που αποτελεί τον έναν από τους τρεις πυλώνες της ολλανδικής οικονομίας.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...