Σε αναζήτηση ισοδύναμων για τη φορολογία των αγροτών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.!
Στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 13% που είναι σήμερα και από το πρώτο ευρώ στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία υπόσχονται ότι θα βρουν μέτρα ισοδύναμης απόδοσης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι αγρότες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα δοθούν κίνητρα και θα γίνει ο διαχωρισμός των αγροτών στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε αυτούς που ασκούν περιστασιακά αυτήν την εργασία . Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση με βάση τον διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε τέσσερις βασικές κατηγορίες και αντικατάσταση του ποσοστού φορολόγησης 20% και 26% με μια ευρύτερη κλίμακα με τρεις επιμέρους συντελεστές 6%, 13%, 26% όπου θα τα βάρη θα επωμίζονται οι αγρότες που έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα.
Αντίστοιχα στη Ν.Δ., επιμένουν στη διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση των κατ' επάγγελμα αγροτών σε σχέση με τους ετεροεπαγγελματίες. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε ότι στον πυρήνα της πρότασης του κόμματος είναι «να αντιμετωπισθούν διαφορετικά οι κατ' επάγγελμα αγρότες απ’ όσους έχουν ως δεύτερο εισόδημα το αγροτικό και να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για την προκαταβολή φόρου».
Επίσης στην πρόταση της Ν.Δ. περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του «αγροτικού κτηματολογίου», και των βάσεων δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να καταρτισθεί ένα σύστημα διασταύρωσης και υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών με αντικειμενικό τρόπο. Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του αγρότη θα προκύψει με την αφαίρεση από το ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα των πραγματικών δαπανών που κατέβαλε για την παραγωγή του, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών εργασίας του ιδίου και της οικογένειάς του, του ενοικίου της γης που καλλιεργεί, των αποσβέσεων των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί και των ποιμνιοστασίων του, των τόκων των καλλιεργητικών δανείων που έχει συνάψει και όλων των υπολοίπων εξόδων του.
«Ταφόπλακα»
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» και, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε εξόντωση τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματός τους.
Ζητούν, δε, αλλαγή του προτεινόμενου νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και αντικατάστασή του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις .
Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.
Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας, δε, τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα «βαρύς» λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός τους.
Μείωση στο αγροτικό εισόδημα
Το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα , σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ από την EUROSTAT, το διάστημα 2006-2013, μειώθηκε κατά 27,3%, την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση αγροτικού εισοδήματος κατά 6% και στην ΕΕ-28 αύξηση γεωργικού εισοδήματος κατά 17,7%.
Η τάση μείωσης αγροτικού εισοδήματος συνεχίστηκε και το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (18/9/2014), όπου ο γενικός δείκτης εκροών στη γεωργία μειώθηκε τον Ιούλιο του 2014 κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013.
Το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο
Η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από το πρώτο ευρώ, είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στο νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, το πρώτο μέρος του οποίου θα ισχύσει ήδη για τα εισοδήματα του 2014, με την προκαταβολή φόρου να έχει ανεβεί στο 55%, από 27,5% που ίσχυε, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου.
Μεγάλα οφέλη μπορεί να προκύψουν για τον παραγωγό όταν οι συναλλαγές γίνονται με τιμολόγια, όταν, δηλαδή, είναι αυταπόδεικτα πραγματικές κι όχι εικονικές.
Το νέο φορολογικό καθεστώς διαμορφώνει νέα δεδομένα με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% και στη φορολογία εισοδήματος από 13% φόρο και 27,5% προκαταβολή για την επόμενη χρήση, που ισχύει από 1/1/2014 έως 31/12/2014.
Επίσης, επέρχονται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για τη χρήση του 2015, με συντελεστή φορολόγησης 26% και την υποχρέωση προκαταβολής φόρου στο 100%.
Οι αλλαγές αυτές είναι, βεβαίως, εξοντωτικές για τους αγρότες και το νέο φορολογικό καθεστώς ευθέως στρέφεται κατά αυτής καθ’ εαυτής της παραγωγής. Ωστόσο, η προσκόμιση τιμολογίων δύναται να απαλλάξει, δια της επιστροφής, τον υπόχρεο τήρησης βιβλίων αγρότη από ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...