Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών: Η αξία της γενετικής βελτίωσης στην κτηνοτροφία

28-08-2015, 10:24
Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών: Η αξία της γενετικής βελτίωσης στην κτηνοτροφία

Την ανάγκη οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να συνειδητοποιήσουν την αξία της γενετικής βελτίωσης για την εκτροφή τους, τόνισε η γεωπόνος-ζωοτέχνης στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας Δρ. Σταματίνα Τριβιζάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη συμμετοχή της στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που διεξάγεται στη Χαλκιδική.

  

Όπως είπε, πρόκειται για μια διαδικασία που θα ευνοήσει τις ελληνικές φυλές αγροτικών ζώων και άρα και τις εξαγωγές ζωικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, συνδεδεμένων με τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γης και του μεσογειακού κλίματος (όπως η φέτα).

  

Επεσήμανε δε, ότι η γενετική βελτίωση απαιτεί συνεργατική δράση, δεν επιτυγχάνεται σε μια εκτροφή ή σε ένα κοπάδι και πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά, αλλά με αποτέλεσμα συσσωρευτικό και μόνιμο. Ενώ η "οποιαδήποτε παρέμβαση αποκλίνει από τον αρχικό στόχο, φρενάρει την εμφάνιση του οφέλους".

 

  Ενίσχυση της εξαγωγής προϊόντων ΠΟΠ

  

Η κ. Τριβιζάκη σημείωσε ακόμη ότι η αύξηση των εκτροφών ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων, αλλά κυρίως η γενετική βελτίωσή τους, θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση των εξαγωγών των προϊόντων ΠΟΠ και στην προσέγγιση αγορών που επιζητούν να "γευτούν" λίγη από την ελληνική παράδοση, αφού βάσει του κανονισμού που συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με την ΕΕ, η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή καταγωγής της πρώτης ύλης εντοπίζεται στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο.

  

Αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τον κανονισμό, εξήγησε: "ιδιαίτερα η περιοχή καταγωγής της πρώτης ύλης είναι σημαντικά περιορισμένη, δεδομένου ότι το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού 'φέτα' πρέπει να προέρχεται από προβατίνες και αίγες τοπικών φυλών που έχουν εκτραφεί με παραδοσιακό τρόπο και των οποίων η διατροφή πρέπει να στηρίζεται υποχρεωτικά στη χλωρίδα που υπάρχει στα βοσκοτόπια των επιλέξιµων περιοχών".

  

Η εκτατική βοσκή και η διαχείµαση, που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της παραδοσιακής εκτροφής προβατίνων και αιγών που χρησιµοποιούνται για την προµήθεια της πρώτης ύλης του τυριού "φέτα" αποτελούν "καρπό µιας πατρογονικής παράδοσης που επιτρέπει την προσαρµογή στις κλιµατικές µεταβολές και στις συνέπειές της στη διαθέσιµη βλάστηση" σημείωσε η κ. Τριβιζάκη.

  

"Το γεγονός αυτό", συνέχισε, "έχει ως αποτέλεσµα την ανάπτυξη αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων µικρού µεγέθους, πολύ λιτοδίαιτων και ανθεκτικών, που µπορούν να επιζήσουν σε ένα ελάχιστα γενναιόδωρο από ποσοτικής άποψης περιβάλλον το οποίο, ωστόσο, είναι ποιοτικά προικισµένο µε µία άκρως διαφοροποιηµένη ειδική χλωρίδα που χαρίζει στο τελικό προϊόν ιδιαίτερο άρωµα και και γεύση. Η όσµωση µεταξύ των προαναφερόµενων φυσικών παραγόντων και των ειδικών ανθρωπίνων παραγόντων, ιδιαίτερα η παραδοσιακή µέθοδος παρασκευής που απαιτεί οπωσδήποτε στράγγισµα χωρίς πίεση, χάρισε στο τυρί 'φέτα' εξαιρετική διεθνή φήµη".

 

Τα πλεονεκτήματα των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων

  

Η κ. Τριβιζάκη αναφέρθηκε και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων, που έγκεινται, όπως τόνισε, στην προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής και στην ανθεκτικότητα στις ασθένειες, χαρακτηριστικά που έχουν αναπτυχθεί μέσω της φυσικής επιλογής.

   Ταυτόχρονα, είναι λιγότερα απαιτητικά σε ζωοτροφές και παρουσιάζουν άριστη ικανότητα αξιοποίησης της φυσικής βοσκής και φυτικής βιοποικιλότητας της χώρας μας.

  

Δεκαπέντε εκατ. αιγοπρόβατα στην Ελλάδα

  

Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τριβιζάκη, ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 15 εκατ., με τον αριθμό των καθαρόαιμων αιγοπροβάτων να μην ξεπερνά τις 150.000 περίπου.

  

Αναφορικά με το διασταυρωμένο πληθυσμό, εξήγησε ότι αποτελεί "δημιούργημα" τυχαίων και χωρίς προγραμματισμό διασταυρώσεων.


   Η ίδια υποστήριξε ότι η εκτροφή ελληνικών φυλών παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον όχι μόνο για την αιγοπροβατοτροφία και τη γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση, αλλά και για την κρεοπαραγωγή. Η εκτροφή του ελληνικού χοίρου αποτελεί έναν δυναμικό τομέα, ενώ η ζήτηση του συγκεκριμένου κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων του αποτελούν gourme επιλογές στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, διευκρίνισε.


   Φανατικούς οπαδούς φαίνεται να έχουν και τα προϊόντα του ελληνικού βούβαλου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με διακεκριμένους υδροβιότοπους της χώρας μας.

  

Σύμφωνα με την κ. Τριβιζάκη, για τη διάσωση και ανάδειξη των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα προώθησής τους στην αγορά και η ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών και της θρεπτικής τους αξίας.

  

Σημειώνεται ότι η κ. Τριβιζάκη θα μιλήσει στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, αύριο το πρωί (στις 11:30). Στο συνέδριο, με τίτλο "Αγροτική επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη" θα καλυφθούν τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, η σχέση της τοπικής ανάπτυξης με το περιβάλλον, η σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον πρωτογενή τομέα, τα ζητήματα της απασχόλησης του πρωτογενούς τομέα, η ανάπτυξη προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων και η απασχόληση μέσω της ανάπτυξης αγροτουριστικής και πολιτιστικής πολιτικής.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<