Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Εποχή σποράς του ηλίανθου με την κατάλληλη προετοιμασία της κλίνης του σπόρου, που πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένη. Περίοδος αντιμετώπισης επίσης του θρίπα στη ροδακινιά και τη νεκταρινιά, της οπλοκάμπης στη δαμασκηνιά και της κηκιδόμυγας των μικρών αχλαδιών. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
ΗΛΙΑΝΘΟΣ
Η σπορά του ηλίανθου γίνεται στη χώρα μας όταν η θερμοκρασία εδάφους και σε βάθος 5 εκατοστών σταθεροποιηθεί περί τους 8 βαθμούς.
Υπενθυμίζεται ότι η θερμοκρασία σποράς του (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που καλλιεργείται ο ηλίανθος), εξασφαλίζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου και μετά και πιθανό λίγο γρηγορότερα στη Κεντρική Ελλάδα.
Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η σπορά πρέπει να ξεκινά από τις 15 Μαρτίου και να ολοκληρώνεται μέχρι τις 10 Απριλίου, όταν το χωράφι βρίσκεται στο ρώγο του.
Οι καλλιεργητικές εργασίες που διενεργούνται πριν τη σπορά, έχουν ως στόχο:
1) τη δημιουργία της κατάλληλης κλίνης σπόρου, για ομαλό, ομοιόμορφο και γρήγορο φύτρωμα,
2) τη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους για την ανάπτυξη των ριζών στο κατάλληλο βάθος, επειδή ως φυτό ανήκει στα βαθύρριζα και
3) την αντιμετώπιση των ζιζανίων που ήδη έχουν αναπτυχθεί.
Συνιστάται, όπως οι επεμβάσεις για τη δημιουργία της κατάλληλης κλίνης του σπόρου, να είναι όσο το δυνατό λιγότερες και να γίνονται με ελαφριά μηχανήματα (καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.ά.) και το ανώτερο στρώμα του εδάφους να είναι καλά ψιλοχωματισμένο, όχι λόγω μεγέθους σπόρου, αλλά για τη μη δημιουργία κρούστας. Το επόμενο στρώμα (μέχρι 6 εκατοστά βάθους) πρέπει να είναι και αυτό καλά ψιλοχωματισμένο, το δε στρώμα κάτω των 6 εκατοστών να μην είναι πολύ συνεκτικό.
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ (Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Δαμασκηνιά)
Κατά την περίοδο της ανθοφορίας της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς, ο θρίπας γεννά τα αυγά του στα άνθη τους και οι προνύμφες που εκκολάπτονται τρέφονται στη συνέχεια από τα άνθη, τα τρυφερά φύλλα και τους νεαρούς καρπούς.
Επισημαίνεται ότι ο θρίπας προκαλεί στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια εσχάρωση, δερμάτωση και παραμόρφωση, ο δε έλεγχος των καλλιεργειών για την ύπαρξη ή μη του εντόμου πρέπει να γίνεται με το τίναγμα των κλαδιών πάνω σε έγχρωμο χαρτί ή με τη χρήση κολλητικής παγίδας χρώματος μπλε.
Συνιστάται για την αντιμετώπιση του θρίπα, η χρήση ενός κατάλληλου, εγκεκριμένου εντομοκτόνου, ενώ η επέμβαση θα πρέπει να γίνει στο στάδιο της πτώσης των πετάλων και των ανθέων.
Προσοχή να δίνεται από τους παραγωγούς και στην εμφάνιση του ενήλικου ατόμου της οπλοκάμπης, γιατί εμφανίζεται στη δαμασκηνιά κατά τη διάρκεια της άνθησής της και γεννά τα αυγά της στον κάλυκα των ανθέων. Οι προνύμφες που προκύπτουν από την εκκόλαψη, εισέρχονται στους νεαρούς καρπούς της, καταστρέφουν την ωοθήκη και στη συνέχεια οι προσβεβλημένοι καρποί πέφτουν συνήθως στο έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι κάθε προνύμφη προσβάλλει στις περισσότερες φορές 4-5 καρπούς.
Η οπλοκάμπη πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψεκασμό των οπωρώνων που έχουν προσβληθεί με το έντομο κατά την περυσινή χρονιά, με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο και να γίνεται στο ίδιο χρονικό διάστημα που εφαρμόζεται και ο ψεκασμός για τον θρίπα.
ΜΗΛΟΕΙΔΗ (Αχλαδιά)
Η οπλοκάμπη είναι ένα έντομο που προσβάλλει και την αχλαδιά και τα ακμαία της θηλυκά ωοτοκούν στη βάση του κάλυκα των ανθέων, όπως και στη δαμασκηνιά, οι δε νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται μετά από λίγες μέρες, μπαίνουν στο εσωτερικό των καρπών της απ’ όπου και τρέφονται. Γίνεται γνωστό ότι οι προσβεβλημένοι νεαροί καρποί παρουσιάζουν παραμορφώσεις, σκοτεινές κηλίδες και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καρποί πέφτουν.
Συνιστάται όπου υπάρχουν δεδομένα προσβολών, επέμβαση με κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο, κατά την εποχή της πτώσης των πετάλων των ανθέων.
Ενημερωτικά αναφέρομε ότι τα ενήλικα θηλυκά της κηκιδόμυγας των μικρών αχλαδιών, ωοτοκούν μέσα στα κλειστά άνθη της πριν αυτά ανοίξουν και οι προνύμφες που εκκολάπτονται μετά από λίγες ημέρες τρέφονται από το εσωτερικό της ωοθήκης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα καρπίδια που έχουν προσβληθεί είναι μεγαλύτερα από τα απρόσβλητα, είναι παραμορφωμένα, μαυρίζουν και πέφτουν.
Επιβάλλεται στους οπωρώνες που παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά, ψεκασμός με κατάλληλο, εγκεκριμένο για την ασθένεια και την αχλαδιά εντομοκτόνο, στο στάδιο που τα άνθη είναι διογκωμένα και κλειστά και πριν αυτά ανοίξουν.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...