Ημερολόγιο καλλιεργητή
Ξεκίνησε ο τρύγος στις επιτραπέζιες ποικιλίες αμπελιού και η διαδικασία του τρύγου και του απλώματος των σταφυλιών της Σουλτανίνας και της Κορινθιακής σταφίδας.
Συνεχίζεται η φροντίδα για την αντιμετώπιση του ωιδίου, της ευδεμίδας και του βοτρύτη στις όψιμες ποικιλίες του. Απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα για την αντιμετώπιση της πικρής κηλίδωσης στη μηλιά (ασθένεια μη παρασιτική), που οφείλεται στον ανεπαρκή εφοδιασμό των καρπών της με ασβέστιο.
Εποχή κατάλληλη για τη σπορά ή το φύτεμα πολλών καλοκαιρινών κηπευτικών και τη συνέχιση της ανάπτυξης και της συγκομιδής πολλών άλλων. Περίοδος περιποίησης και αφαίρεσης των ξερών τμημάτων των ανθοκομικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Ενδείκνυται η εποχή αυτή για τη σπορά φασολιού, καρότου, μαρουλιού, ραδικιού και ρόκας και κάθε ένα από αυτά τα είδη κηπευτικών μπορεί να σπέρνεται κλιμακωτά, με συχνότητα μία σπορά κάθε 7-10 ημέρες και συνολικά να γίνουν 2 ή 3 σπορές. Με την διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται η διαδοχική ωρίμανση και επιμήκυνση του χρόνου διαθεσιμότητας των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά.
Συνεχίζεται η σπορά για τον μαϊντανό και το ραπανάκι και το φύτεμα για το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σέλινο και το πράσο που είναι γνωστά και ως φυλλώδη λαχανικά. Προσοχή απαιτείται και για την προστασία του κολοκυθιού και της μπάμιας από το ωίδιο καθώς και της τομάτας και της μελιτζάνας από τον τετράνυχο και θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των κατάλληλων, εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (ωίδιο) και ακαρεοκτόνων (τετράνυχος).
Υπενθυμίζεται ότι για την καλλιέργεια όλων των καλοκαιρινών λαχανικών, απαιτούνται σημαντικές ποσότητες νερού που επιτυγχάνονται με συχνά ποτίσματα και κυρίως τις πολύ πρωινές και απογευματινές-βραδινές ώρες, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών λόγω εξάτμισης, επειδή την εποχή αυτή η εξατμισοδιαπνοή λαμβάνει τις μεγαλύτερες τιμές της.
Η φροντίδα των παραγωγών πρέπει να περιλαμβάνει και την προφύλαξη των κηπευτικών από την υψηλή ένταση ηλιακής ακτινοβολίας, αφού μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα τόσο στα φύλλα όσο και στους καρπούς και να μειώσει, επίσης, την παραγωγικότητα των ιδιαίτερα ευαίσθητων ειδών, όπως είναι π.χ. η πιπεριά. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση πλαστικών δικτύων σκίασης αποτρέπει την ανεπιθύμητη πρώιμη άνθηση των κηπευτικών και έτσι δεν παρεμποδίζει την ομαλή φωτοσύνθεση και τον κανονικό αερισμό των φυτών.
ΑΜΠΕΛΙ
Οι αμπελουργοί ξεκίνησαν τη συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών των επιτραπέζιων σταφυλιών, που τροφοδοτούν τόσο την αγορά του εσωτερικού, όσο και τις αγορές του εξωτερικού (Γερμανία, Αγγλία κ.ά.) και απαιτείται προσοχή από τους παραγωγούς για την προστασία των επιτραπέζιων σταφυλιών από το ωίδιο και τον βοτρύτη.
Αρχίζει σιγά-σιγά ο τρύγος και το άπλωμα των σταφυλιών που προορίζονται για ξήρανση, όπως είναι η σουλτανίνα (ξανθή σταφίδα) και η κορινθιακή (μαύρη σταφίδα).
Συνιστάται για την αντιμετώπιση του βοτρύτη, μυκητολογικής ασθένειας που συχνά προσβάλλει τις όψιμες ποικιλίες του αμπελιού, η εφαρμογή της τεχνικής του ξεφυλλίσματος που συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό των σταφυλιών, στις δε περιοχές και στις πυκνόρραγες ποικιλίες που έχουν πρόβλημα με τον βοτρύτη, να γίνονται 2-3 ψεκασμοί μετά το γυάλισμα των ραγών, με το κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Προσοχή απαιτείται από τους καλλιεργητές, ώστε να υπάρχει συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης του ωιδίου και της ευδεμίδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι φυτοπροστατευτικές ουσίες πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή και ότι απαγορεύεται η συλλογή αμπελόφυλλων από ψεκασμένα αμπέλια καθώς και η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων που δεν είναι εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του αμπελιού.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις κατά τους ελέγχους των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων στα σταφύλια, προβλέπονται από το νόμο αυστηρές κυρώσεις.
ΜΗΛΙΑ
Γίνεται γνωστό στους καλλιεργητές ότι η πικρή κηλίδωση στη μηλιά είναι μια μη παρασιτική ασθένεια που οφείλεται στον ανεπαρκή εφοδιασμό των καρπών με ασβέστιο και η έλλειψή του οφείλεται στον ανταγωνισμό καλίου και μαγνησίου, αλλά κυρίως αζώτου. Σημειώνεται ότι η ασθένεια εμφανίζεται περισσότερο σε καρπούς νεαρών δέντρων με μικρή καρποφορία αλλά και σε καρπούς μεγάλου μεγέθους. Στις περιπτώσεις που η ασθένεια είχε εμφανισθεί την προηγούμενη χρονιά πρέπει να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα σκευάσματα ασβεστίου, με την προσθήκη διαβρεκτικού και καλή διαβροχή των δέντρων, επανάληψη δε του ψεκασμού μετά από δεκαπέντε ημέρες.
ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ
Οι ανθοπαραγωγοί εσωτερικού και εξωτερικού χώρου πρέπει να είναι φειδωλοί στη χορήγηση λιπασμάτων και μάλιστα αζωτούχων, επειδή μπορεί να προκαλέσουν νέα βλάστηση στα ανθοκομικά φυτά και να τα καταστήσουν ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη ηλιοφάνεια και στις ανάγκες σε νερό. Τίθεται σε γνώση τους ότι ο καθαρισμός των φυτών από τα ξερά άνθη ή φύλλα, με το χέρι ή με κλαδευτήρι, αυξάνει την ευρωστία τους και επιμηκύνει την περίοδο ανθοφορίας, που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό των ανθοκομικών φυτών στον κήπο, στο μπαλκόνι αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...