Το ημερολόγιο του καλλιεργητή
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Εποχή καταπολέμησης του τετράνυχου στα υπαίθρια κηπευτικά (αγγούρι, μελιτζάνα, φασόλι), όψιμης φύτευσης της ντομάτας και της μελιτζάνας και σποράς της ρόκας και του ραδικιού. Συνεχίζεται η αντιμετώπιση της μυίγας της Μεσογείου στα πορτοκάλια (ποικιλίας Βαλέντσια) και στα γκρέιπφρουτ, καθώς και της αντιμετώπισης του διαλευρώδη, του εριώδους αλευρώδους, του φυλλοκνίστη, του ψευδόκοκκου και της κόκκινης ψώρας γενικά στους εσπεριδοειδώνες. Προσοχή απαιτείται και για την καταπολέμηση της βαμβακάδας στα ροδάκινα και στα ακτινίδια.
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Εποχή που απαιτείται εγρήγορση για την καταπολέμηση του τετράνυχου στα κηπευτικά και κυρίως στις περιπτώσεις έντονης προσβολής, με τη χρήση των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επισημαίνεται ότι η προσβολή από τον τετράνυχο γίνεται εμφανής αρχικά από το μεταχρωματισμό και στη συνέχεια από τη συστροφή και την πτώση των φύλλων. Σοβαρή, επίσης, ένδειξη για την παρουσία του τετράνυχου στα κηπευτικά είναι αυτή του σχηματιζόμενου πλέγματος αράχνης στα φύλλα.
Συνιστάται στον υπαίθριο λαχανόκηπο, που προορίζεται για κάλυψη οικογενειακών κυρίως αναγκών, να φυτευτούν όψιμα ντομάτα και μελιτζάνα και να σπαρθούν ρόκα και ραδίκια. Για τα λαχανικά που σπάρθηκαν και φυτεύτηκαν νωρίτερα και έχουν ήδη μεγαλώσει αρκετά, επιβάλλεται να αυξηθεί η συχνότητα των αρδεύσεων, αφού είμαστε σε περίοδο ανόδου των θερμοκρασιών. Για την ντομάτα δε και την πιπεριά πρέπει να προβλεφθεί σκίαση, πριν από το τέλος του μήνα. Αυξημένες ποσότητες νερού θα απαιτηθούν και για τα κηπευτικά που θα σπαρθούν ή θα φυτευτούν όψιμα.
Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπαίθρια ντομάτα κινδυνεύει αυτή την εποχή να προσβληθεί από κάμπιες ιδιαίτερα στις περιοχές που η καλλιέργεια γειτονεύει με αραβόσιτο ή βαμβάκι και συνιστάται η καταπολέμησή τους στα αρχικά στάδια της προσβολής, επειδή τότε οι κάμπιες είναι περισσότερο ευαίσθητες και η αποτελεσματικότητα των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλή. Προσοχή γιατί οι επεμβάσεις και οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται κατά προτίμηση αργά το απόγευμα, οπότε παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα των εντόμων.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της μυίγας της Μεσογείου στους πορτοκαλεώνες (ποικιλίας Βαλέντσια) και στα γκρέιπφρουτ. Οι ψεκασμοί προτείνεται να είναι δολωματικοί και όχι κάλυψης, για να προστατευθούν τα ωφέλιμα έντομα, τα αρπακτικά και τα παράσιτα που αναπτύσσονται αυτή την εποχή. Υποχρεωτικά το δόλωμα πρέπει να αποτελείται από νερό, υδρολυμένη πρωτεΐνη 2% και ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο και κάθε ψεκασμός πρέπει να εφαρμόζεται στο εσωτερικό των δέντρων, στα κλαδιά χωρίς καρπούς, στους κορμούς και περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Οι ψεκασμοί πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες.
Η εποχή είναι κατάλληλη και για την αντιμετώπιση του διαλευρώδη, που ευνοείται από το πυκνό φύλλωμα και την αυξημένη υγρασία της ατμόσφαιρας. Υπενθυμίζεται ότι ο διαλευρώδης απομυζά τους χυμούς των φύλλων και συμβάλλει στην ανάπτυξη καπνιάς από τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών του.
Για τον περιορισμό της ασθένειας συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών του και απαιτούνται κατάλληλο κλάδεμα, αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών, περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις. Τα ίδια καλλιεργητικά μέτρα περιορίζουν τους πληθυσμούς και του εριώδη αλευρώδη.
Οι καλλιεργητές γνωρίζουν ότι με την έναρξη του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο αναμένονται προσβολές από το φυλλοκνίστη, γιατί τότε αναπτύσσονται οι πυκνοί πληθυσμοί του. Για τον περιορισμό του απαιτούνται προσεκτικοί καλλιεργητικοί χειρισμοί, που θα αναστείλουν ένα έντονο δεύτερο κύμα βλάστησης, ενώ τα μέτρα που ήδη αναφέρθηκαν για τους αλευρώδεις αποτρέπουν σοβαρές προσβολές του φυλλώματος των δέντρων παραγωγικής ηλικίας από το έντομο.
Για τον ψευδόκοκκο των εσπεριδοειδών συνιστάται ψεκασμός, ιδίως στις ομφαλοφόρες ποικιλίες της πορτοκαλιάς, στις οποίες διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές και η επέμβαση πρέπει να γίνει με το κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο στις συμβατικές καλλιέργειες, ενώ στις βιολογικές μπορεί να χρησιμοποιηθεί θερινός πολτός, που δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα. Στους οπωρώνες που θα χρησιμοποιηθεί θερινός πολτός, ενδείκνυται τα δέντρα να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και ποτισμένα, ενώ η αντιμετώπιση του κοκκοειδούς, πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, ώρες που δεν προβλέπεται καύσωνας.
Στα δενδροκομεία που παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από κόκκινη ψώρα την προηγούμενη χρονιά, απαιτείται ψεκασμός για την καταπολέμησή της και πρέπει να επιλεγούν κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που καταπολεμούν συνδυαστικά μαζί με την κόκκινη ψώρα και τον ψευδόκοκκο.
ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται αυτή την εποχή για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας, που προσβάλλει τη ροδακινιά και την ακτινιδιά. Συνιστάται η καταπολέμηση του εντόμου τόσο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σοβαρή προσβολή όσο και σε οπωρώνες με μειωμένη ή μέσης έντασης προσβολή.
Προσοχή από τους παραγωγούς ροδακίνων πρέπει να δίνεται στην επιλογή των κατάλληλων, εγκεκριμένων και αναγκαίων φυτοπροστατευτικών ουσιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας και γι’ αυτό στους οπωρώνες που έχουμε μειωμένη προσβολή προτείνεται μία επέμβαση, ενώ στις περιπτώσεις σοβαρών προσβολών συνιστώνται 2-3 επεμβάσεις, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...