Μετά τα καπνά έρχεται η στέβια
ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου είναι από τους φορείς που ακολουθούν μια δυναμική πορεία, χαράζοντας νέους δρόμους σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Μεταξύ των δεκάδων επιτυχημένων δραστηριοτήτων της, όπως λέει σε συνέντευξη του στην «ΠαραγωΓΗ» ο πρόεδρός της κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, αυτή την περίοδο «δείχνει» τη λύση για τους αγρότες της περιοχής με την καλλιέργεια –υπό προϋποθέσεις- της στέβιας.
Ως συνεταιρισμός προσπαθείτε να επενδύσετε σε καινοτόμα προϊόντα, όπως η στέβια. Μπορεί αυτή η νέα εναλλακτική καλλιέργεια να αποτελέσει λύση για τους νέους αγρότες;
Τα πειράματα που έχουμε κάνει ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Αγρινίου, αυτό έχουν δείξει. Ότι μπορεί, δηλαδή, η συγκεκριμένη καλλιέργεια να έχει ένα έσοδο ικανοποιητικό για τους παραγωγούς και μάλιστα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε. Eκτίμησή μας είναι ότι η στέβια για τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα είναι ένα προϊόν το οποίο θα μπει στη ζωή μας -δεν ξέρω αν θα είναι και το προϊόν της «νέας χιλιετίας». Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Αντικαθιστά τη ζάχαρη χωρίς να προκαλεί παρενέργειες σε άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη. Όπως έχουν δείξει οι σχετικές μελέτες, η στέβια δεν έχει καμιά επίπτωση στο ζάχαρο του ανθρώπου και πιστεύω ότι είναι ένα προϊόν το οποίο εκ των πραγμάτων θα το ζητήσει η ίδια η αγορά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η καλλιέργεια της στέβια, με στόχο την δημιουργία ενός προϊόντος το οποίο μπορεί να καταναλωθεί άφοβα απ’ όλους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για τη Νότια Ευρώπη. Επιμένουμε στην ουσιαστική και πλήρη απελευθέρωση, γιατί φοβούμαστε ότι ενδεχομένως η Ε.Ε. θα επιχειρήσει να ελέγξει τη στέβια, όπως ακριβώς έκανε και με τη ζάχαρη, με αρνητικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς. Ωστόσο, επειδή πολλά ακούγονται και ενδέχεται να παρασυρθούν πολλοί, θα πρέπει η καλλιέργεια της στέβια (όπου αυτή μπορεί να ευδοκιμήσει) να γίνει οργανωμένα και όχι άναρχα, αλλά και να μην υπάρχει αυτή η μονοπωλιακή κατάσταση, όπως στην περίπτωση της ζάχαρης, που είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην εισπράττουν χρήματα και αυτά να καταλήγουν στους ενδιάμεσους.
Από τα πειράματα που έχετε κάνει, το κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την καλλιέργεια της στέβια;
Ναι, ευνοεί το κλίμα την καλλιέργεια στην Ελλάδα και ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία. Τα επίπεδα μετρήσεων που έχουμε κάνει στη στεβιοσίδη, στη στέβια δηλαδή, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Πιστεύω ακράδαντα ότι η καλλιέργεια της στέβια θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία, όπως συνέβη και με τον καπνό.
Υπάρχει η εμπειρία, η τεχνογνωσία, ακόμη και τα μέσα παραγωγής για την καλλιέργεια της στέβια στο νομό;
Εμείς ασχολούμαστε πειραματικά πέντε χρόνια ως Ε.Α.Σ. Αγρινίου με τη στέβια. Έχουμε πειραματικούς αγρούς και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Στο θέμα της καλλιέργειας, μετά από τόσα χρόνια πειραματισμών μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τεχνογνωσία, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς. Το πρόβλημα με τη στέβια είναι ότι δεν υπάρχει υποδομή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να μπορέσει ο καλλιεργητής να διαθέσει την παραγωγή του σε ένα εργοστάσιο, να γίνει δηλαδή μια ανάλογη επεξεργασία για να μπορέσει να πουληθεί ως προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση.
Υπάρχει στήριξη από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας και Πανεπιστημιακής Κοινότητας;
Εμείς, ως Ε.Α.Σ. Αγρινίου, συμμετέχουμε στην Ένωση της στέβια Ελλάδος και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Europa Stevia, που έχει συσταθεί για την καλλιέργειά της. Ήδη, υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας με ένα γερμανικό Πανεπιστήμιο για καλύτερο συντονισμό. Γίνεται, δηλαδή, ένα business plan που προβλέπει τη δημιουργία ενός εργοστασίου σε κάθε χώρα.
Για την Ελλάδα, θεωρούμε ότι η καταλληλότερη περιοχή για να γίνει αυτό το εργοστάσιο είναι η Αιτωλοακαρνανία. Και για τα τέσσερα εργοστάσια θα ζητηθεί χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία σύντομα θα έχει αποτελέσματα. Αν δεν προκύψουν προβλήματα στο τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014, θα έχουμε στήσει το εργοστάσιο στο νομό μας, έτσι ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί ήδη γινόμαστε δέκτες αιτημάτων για καλλιέργεια, αλλά χωρίς την απαραίτητη υποδομή δεν μπορούμε να πετύχουμε ως παραγωγοί. Η στέβια δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να διατεθεί νωπό. Χρειάζεται επεξεργασία και για την επεξεργασία χρειάζεται υποδομή, όσο και αν αυτό προβληματίζει όσους βιάζονται να καλλιεργήσουν.
Ποιός είναι ο διεθνής ανταγωνισμός;
Υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός, ο οποίος προέρχεται κυρίως από τη Νότια Αμερική αλλά και από την Κίνα. Νομίζουμε, όμως, ότι εάν εμείς έχουμε την ανάλογη υποδομή θα αντέξουμε τον ανταγωνισμό και η στέβια θα είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προστατεύει τη ζάχαρη, να το προστατεύσει και μαζί με αυτό να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών.
Η οικονομική συγκυρία ευνοεί τέτοια επένδυση;
Η οικονομική συγκυρία που ζούμε τώρα δεν μας κάνει αισιόδοξους. Οι τράπεζες, αλλά και γενικότερα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν για την Ελλάδα, δεν ευνοούν μια τέτοια επένδυση. Αλλά αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την κρίση θα πρέπει να επενδύσουμε στην παραγωγή. Και η στέβια, αν μη τι άλλο, είναι μια επένδυση με άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα, το κράτος μας, η κυβέρνησή μας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα καταλάβουν ότι σε αυτόν τον τόπο κάτι πρέπει να παράγουμε. Και υπό αυτήν την έννοια πιστεύω ότι, θέλοντας και μη, θα βοηθήσει και θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...
Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...
Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...