Ημερολόγιο καλλιεργητή
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Στα εσπεριδοειδή απαραίτητα είναι τα καλλιεργητικά και τα φυτοπροστατευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της σήψης των καρπών από πενικίλλια, που προκαλεί στους καρπούς μούχλα, χρώματος πράσινο λαδί ή γαλάζιο. Στην αμυγδαλιά χρειάζεται επαγρύπνηση για πιθανή προσβολή της από την πολυστίγμωση και τον ανθονόμο. Στα πυρηνόκαρπα και βασικά την κερασιά απαραίτητη είναι η αντιμετώπιση του βακτηριακού έλκους, στη δε βερικοκιά η νέκρωση των κλαδιών και του κορμού των δένδρων.
Εποχή κατάλληλη για τη φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη σπορά του καρότου, σε περιοχές με ήπιο χειμώνα.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Τα εσπεριδοειδή εκτός από τη σήψη των καρπών από τη φυτόφθορα, που λέγεται και καστανή σήψη (γράψαμε γι’ αυτήν σε προηγούμενο άρθρο) προσβάλλονται και από τη σήψη των καρπών από πενικίλλια. Τα σπόρια των πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων και παραμένουν εκεί ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Επισημαίνεται ότι η μόλυνση του καρπού γίνεται από πληγή που υπάρχει σ’ αυτόν και που διεισδύει το σπόριο και τον μολύνει. Σημειώνεται ότι οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς από τους πράσινους και οι υψηλές θερμοκρασίες (25οC) και η υγρασία ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και το σάπισμα των καρπών, ενώ τέλος στα ψυγεία η δυσμενής αυτή εξέλιξη επιβραδύνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καρποί που προσβάλλονται γίνονται μαλακοί, υδαρείς, ενώ μουχλιάζουν με χρώμα πράσινο λαδί ή γαλάζιο.
Συνιστάται για την πρόληψη των προβλημάτων που προκαλούνται από την πενικίλλια, να αποφεύγεται η συγκομιδή καρπών μετά από βροχή ή δροσιά, να γίνεται προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά τη συγκομιδή, τη συσκευασία και την εμπορία. Επιβάλλεται, επίσης, να τηρούνται αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και στους αποθηκευτικούς χώρους, να απολυμαίνονται οι αποθήκες και ο εξοπλισμός, να απομακρύνονται και να καταστρέφονται οι μολυσμένοι καρποί, τόσο στο χωράφι όσο και στο συσκευαστήριο και να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα στα συσκευαστήρια.
Κρίνεται ως απαραίτητο η χρησιμοποιούμενη δόση του μυκητοκτόνου, να είναι αυτή που συνιστά ο παρασκευαστής και ποτέ μεγαλύτερη.
Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι τα εσπεριδοειδή προστατεύονται από την καπνιά, εάν έγκαιρα καταπολεμηθούν τα έντομα που στα μελιτώδη εκκρίματά τους αναπτύσσονται μύκητες που την προκαλούν και που είναι το λεκάνιο, ο αλευρώδης, ο κηροπλάστης, οι αφίδες κ.ά.
Το καθάρισμα των δένδρων από την καπνιά βοηθιέται από ένα ψεκασμό με χαλκούχα σκευάσματα, που πρέπει να γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των δοσολογιών, που αναγράφονται στην ετικέτα και η τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια του χρονικού διαστήματος ασφαλείας μεταξύ του τελευταίου ψεκασμού και της συγκομιδής.
ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
Η πρώιμη φυλλόπτωση στην αμυγδαλιά μπορεί να οφείλεται στην προσβολή της από την πολυστίγμωση, ασθένεια που δημιουργεί κηλίδες σημαντικού μεγέθους, πορτοκαλί έως κόκκινου χρώματος.
Συνιστάται για την αντιμετώπισή της ένας ψεκασμός με κατάλληλο, εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση και την καταστροφή των πεσμένων φύλλων.
Σημειώνεται ότι η προσβολή των αμυγδαλεώνων από τον ανθονόμο εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και στους δενδρώνες που υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης σοβαρού πληθυσμού του εντόμου, άρα και σοβαρής προσβολής, να γίνεται ψεκασμός με το κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου.
ΚΕΡΑΣΙΑ - ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ
Η αντιμετώπιση του βακτηριακού έλκους (κυρίως στην κερασιά), στο πλαίσιο της προληπτικής λήψης καλλιεργητικών μέτρων, πρέπει να γίνεται με την αφαίρεση, την απομάκρυνση και την καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων, ενώ η προστασία των δένδρων με φυτοπροστατευτικά μέσα με την εφαρμογή δύο ψεκασμών με χαλκούχα σκευάσματα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι έχει διαπιστωθεί σοβαρή προσβολή. Ενδείκνυται ο πρώτος ψεκασμός να γίνεται όταν έχει πέσει το 30% των φύλλων και ο δεύτερος όταν έχουν πέσει όλα τα φύλλα.
ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ
Η εμφάνιση της νέκρωσης στη βερικοκιά οφείλεται σε μυκητολογική προσβολή με χαρακτηριστικά συμπτώματα την παρουσία διογκωμένων ελκών με επιμήκεις ρωγμές στα κλαδιά ή στον κορμό των δένδρων, με παράλληλη έκκριση ενός κολλώδους υγρού.
Συνιστάται η αντιμετώπιση της ασθένειας να γίνεται με καλλιεργητικά μέτρα και συγκεκριμένα με όψιμο κλάδεμα που δεν πρέπει να πραγματοποιείται με υγρό καιρό, με συνεχή και επιμελημένη απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος, με την αφαίρεση, την απομάκρυνση και την καύση των προσβεβλημένων κλάδων και τέλος, με την επάλειψη των τομών κλαδέματος, με ειδικά απολυμαντικά σκευάσματα, επειδή η ασθένεια έχει άμεση σχέση με τις τομές.
ΚΑΡΟΤΟ
Εποχή κατάλληλη για τη σπορά καρότου, σε περιοχές που διακρίνονται για τις ήπιες θερμοκρασίες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επισημαίνεται ότι η σπορά του μπορεί να γίνεται όλο το χρόνο, ακόμη και σε περιοχές με χειμώνες ψυχρούς ή δριμείς, αλλά επιλέγεται να πραγματοποιείται, συνήθως, την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Οι παραγωγοί καρότου πρέπει να γνωρίζουν, ως πλεονεκτήματα της φθινοπωρινής ή χειμωνιάτικης σποράς, ότι οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για άρδευση είναι σημαντικά μικρότερες, απ’ ότι κατά την ανοιξιάτικη και πολύ περισσότερο κατά την καλοκαιρινή σπορά. Σημειώνεται, επίσης, ότι ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή καλλιέργειας, τα καρότα είναι έτοιμα για συγκομιδή 3-5 μήνες μετά τη σπορά (5 μήνες στη χειμωνιάτικη σπορά) και η απόδοσή τους φτάνει τους 4-5 τόνους στο στρέμμα.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...