Θανάσης Βακάλης: Πάνω από όλα να βάζουμε το «εμείς» και όχι το «εγώ»
Στην ΑΝΝΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Αυτόματους πωλητές γάλακτος έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα, ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓΑΛΑ, προσθέτοντας το εγχείρημα αυτό στη λίστα των επιτευγμάτων του. Το 2011, ο ΘΕΣΓΑΛΑ τάραξε τα νερά του συνεταιριστικού κατεστημένου στη χώρα και συνεχίζει την πορεία του με την παραγωγή και διάθεση ποιοτικού γάλακτος, την ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα και στο επίπεδο της αγοράς, αλλά και με τη γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου.
Όπως εξηγεί στην Παραγωγή ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Θανάσης Βακάλης, στα άμεσα σχέδια τους είναι ένα κατάστημα κτηνιατρικών φαρμάκων, όπου θα μπορούν τα μέλη τους να προμηθεύονται υλικά σε καλύτερες τιμές, ενώ στήνουν και ένα on line ηλεκτρονικό σύστημα στην ιστοσελίδα τους, για να καταθέτουν οι προμηθευτές τους προσφορές για τις πρώτες ύλες που χρειάζονται, μετά από προκήρυξη.
Το νέο εγχείρημα του συνεταιρισμού, οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος, είναι καινοτόμο για την Ελλάδα. Πώς πήρατε την απόφαση να το εφαρμόσετε;
Αποτελεί πράγματι ένα καινοτόμο, πρωτοποριακό σύστημα διάθεσης φρέσκου, ποιοτικού παστεριωμένου γάλακτος απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Για πρώτη φορά πανελλαδικά φέρνουμε αυτόν τον τρόπο διάθεσης γάλακτος στην πόλη της Λάρισας. Χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου με ιδιαίτερη επιτυχία. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών, όπως η Ρωσία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες.
Η διάθεση του προϊόντος μας απευθείας στο Λαρισαίο καταναλωτή υπήρξε κρυφός πόθος για τους παραγωγούς – μέλη του Συνεταιρισμού από την ίδρυσή του. Το πρώτο διάστημα της λειτουργίας μας ασχοληθήκαμε με τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το χώρο της αγελαδοτροφίας. Παράλληλα, ως Συνεταιρισμός που λειτουργούμε στη βάση σύγχρονων προτύπων διαχείρισης σκεφτόμασταν και την καθετοποίηση και πιο συγκεκριμένα τη μεταποίηση.
Πώς αντιδρά το καταναλωτικό κοινό και οι γαλακτοβιομηχανίες; Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση;
Μέχρι στιγμής οι πολίτες της Λάρισας έχουν αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα. Η ανταπόκρισή τους είναι συγκινητική. Για μας δεν έχει βέβαια τόσο σημασία το ότι εξαντλούνται οι δεξαμενές όσο τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο, τα οποία μας γεμίζουν δύναμη να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Δεν σας κρύβω πως η απρόσμενη ανταπόκριση του κόσμου μας δημιούργησε πρόσθετο άγχος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα την αυξημένη ζήτηση και να ικανοποιήσουμε στο έπακρο τις ανάγκες των Λαρισαίων πολιτών.
Επίσης, η ποσότητα που μεταποιούμε, αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής ημερήσιας παραγωγής του Συνεταιρισμού, που είναι περίπου 130 τόνοι φρέσκου γάλακτος. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 10% της ημερήσιας εγχώριας παραγωγής. Ο Συνεταιρισμός τιμά στο έπακρο όλα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τις γαλακτοβιομηχανίες που συνεργάζεται, διατηρώντας, παράλληλα άριστες σχέσεις με όλους. Οι σκέψεις μας σχετικά με την όποια επέκταση αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των αναγκών των πολιτών του Νομού της Λάρισας. Δεν υπάρχουν πλάνα ούτε καν σκέψεις για επέκτασή μας σε άλλες πόλεις.
Περιγράψτε μας τη διαδικασία που ακολουθείται, για να φτάσει το γάλα από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.
Το προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή μέσω των Αυτόματων Πωλητών είναι θα έλεγα γάλα ωρών. Πρόκειται για γάλα, το οποίο έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση και φτάνει στον καταναλωτή κρατώντας το σύνολο των θρεπτικών του συστατικών.
Η αρμεγή γίνεται πρωινές ώρες στις φάρμες των μελών του Συνεταιρισμού, η μεταφορά στο εργοστάσιο και η παστερίωση λαμβάνει χώρα μέχρι το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα οι δεξαμενές φρέσκου γάλακτος τοποθετούνται στους αυτόματους πωλητές. Κάθε φορά που μια δεξαμενή τελειώσει, τότε αλλάζει με καινούρια δεξαμενή φρέσκου γάλακτος.
Ποιοί είναι οι στόχοι και ποιοί οι σταθμοί στην πορεία του Συνεταιρισμού;
Οι σταθμοί στην πορεία του Συνεταιρισμού είναι κατ’ αρχήν η ίδρυσή του στις αρχές του 2011, η μετέπειτα σύναψη συμβολαίων με τις γαλακτοβιομηχανίες για τη διάθεση της παραγωγής των μελών του, συμβόλαια τα οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπογράφηκαν από το Συνεταιρισμό και τις εταιρείες, και φυσικά επόμενος σταθμός είναι η πρόσφατη είσοδος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ στη μεταποίηση και τη διάθεση φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος μέσω αυτόματων πωλητών στους καταναλωτές της Λάρισας.
Βασικοί στόχοι του Συνεταιρισμού από την ίδρυσή του, στόχους που προσπαθεί καθημερινά να επιτύχει, είναι α) η διασφάλιση της ποιότητας του γάλακτος που παράγει και η τελική απόδοση υπεραξίας στο προϊόν, β) η διάθεση του γάλακτος αυτού, γ) η μείωση του κόστους παραγωγής, δ) η ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα αλλά και στο επίπεδο της αγοράς από τη στιγμή που είμαστε πλέον στη μεταποίηση, ε) η γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου και στ) η βελτίωση του διαχειριστικού επιπέδου των μονάδων των μελών του Συνεταιρισμού.
Ποιά είναι τα επόμενα βήματα του ΘΕΣΓΑΛΑ και πώς προχωρούν οι συνεργασίες του, τόσο με τις γαλακτοβιομηχανίες, όσο και με τους προμηθευτές του;
Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς θα συνεχίσει τη λειτουργία του, σεβόμενος τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος. Μακριά από κομματισμούς, αθρόες προσλήψεις, νεποτισμό και κακοδιαχείριση. Βασικό του μέλημα είναι να τεθούν οι βάσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο της αγελαδοτροφίας, αλλά και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα. Στο επίπεδο της μεταποίησης, είπα και πριν, ότι κινούμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες ζήτησης των πολιτών της Λάρισας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα ανοίξουμε λίγα ακόμη σημεία πώλησης σε κάποιες γειτονιές της πόλης. Θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας για την ποιότητα του γάλακτος που παράγουμε όπως επίσης και για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Σχεδιάζουμε, και σύντομα θα ανοίξουμε, ένα κατάστημα κτηνιατρικών φαρμάκων όπου θα μπορούν τα μέλη μας να προμηθεύονται υλικά σε καλύτερες τιμές, ενώ προχωράμε σε ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργήσουμε ένα on line ηλεκτρονικό σύστημα στην ιστοσελίδα μας, όπου οι προμηθευτές μας θα καταθέτουν σε πραγματικό χρόνο τις προσφορές τους, έπειτα από δική μας προκήρυξη, για την προμήθεια πρώτων υλών που έχει ανάγκη ο Συνεταιρισμός αποσκοπώντας στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στη διαφάνεια που θα έχει μια τέτοια διαδικασία.
Αναφορικά με τις γαλακτοβιομηχανίες ο Συνεταιρισμός όχι μόνο θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία του τιμώντας τα συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει, αλλά διερευνούμε και τρόπους για να βρεθεί πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης περαιτέρω μορφών συνεργασίας είτε στο ίδιο πλαίσιο είτε σε διάφορα επίπεδα.
Ο συνεταιρισμός έχει ως στόχο να επενδύσει στη γενετική βελτίωση των ζώων και στην εμβρυομεταφορά. Πώς προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση;
Εφαρμόζουμε το Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης σε συνεργασία με την Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, όπου μέσω της επιλογής των καλύτερων θηλυκών από το κοπάδι να πετύχουμε την αύξηση της παραγωγής κατά 250κιλά/αγελάδα κατ΄ έτος με αντίστοιχες επιπτώσεις στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50 εγκυμοσύνες σε μοσχίδες μελών του Συνεταιρισμού μετά από εμβρυομεταφορά. Η όλη προσπάθεια είναι σε πειραματικό στάδιο και από τα αποτελέσματα θα κριθεί, αν αξίζει να συνεχίσουμε σε πιο μόνιμες διαδικασίες ή όχι.
Πώς επηρεάζει η κατάσταση της ΑΓΝΟ τον κλάδο;
Αποτελεί μια άσχημη εξέλιξη, που αγγίζει συνολικά την αγορά γάλακτος στη χώρα μας και ιδιαίτερα τον κλάδο των κτηνοτρόφων – παραγωγών. Είναι αληθές ότι όποια βιομηχανία λείπει από το χώρο, αυτόματα, προκαλούνται στρεβλώσεις στην ίδια την αγορά. Κυρίως, βέβαια, επηρεάζεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων των παραγωγών που συνεργάζονταν με τη συγκεκριμένη βιομηχανία με όποια επίπτωση μπορεί αυτό να έχει και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Έχετε σπουδάσει Ιατρική. Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον να αφήσει την επιστήμη του για να περάσει στον πρωτογενή τομέα παραγωγής;
Έχω σπουδάσει Ιατρική, όμως δεν άσκησα το επάγγελμα. Φτάνει στη ζωή του κάθε ανθρώπου η στιγμή να κάνει τις επιλογές του. Προσωπικά, επέλεξα να ασχοληθώ με την εκμετάλλευση του πατέρα μου, καθώς δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση στην οικογένεια, η αδερφή μου επέλεξε την ψυχολογία και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα.
Πέρα από αυτό, πάντα πίστευα πως ο πραγματικός κινητήριος μοχλός μια οικονομίας, και όχι μόνο στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, είναι ο πρωτογενής τομέας. Η βαριά μας βιομηχανία είναι η ελληνική παραγωγή, που αν την εκμεταλλευτούμε σωστά και αναδείξουμε όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα τότε και υπεραξίες θα δημιουργηθούν για τους παραγωγούς και οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Αρκεί να υπάρχει θέληση, συνεννόηση και πάνω από όλα να βάζουμε το «εμείς» και όχι το «εγώ». Όλοι μας. Σε όλους τους τομ
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...
Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...
Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...