Ημερολόγιο καλλιεργητή...
Εποχή σποράς πολλών λαχανικών σε μικρές ή μεγάλες εκτάσεις, σε σπορείο και η μεταφύτευσή τους στην οριστική θέση ή κατευθείαν στο χωράφι και πάντα μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Οκτώβριος, ο μήνας συγκομιδής πολλών δενδρωδών καλλιεργειών (καρύδια, ρόδια, λεμόνια, λωτοί, κυδώνια, αχλάδια) αλλά και της ελιάς. Για τα καλλωπιστικά φυτά, είναι η περίοδος που φυτεύονται οι φρέζιες, οι τουλίπες, οι νεραγκούλες και οι ανεμώνες, σε γλάστρες ή στα παρτέρια μικρών και μεγάλων κήπων.
Ξεκίνησε η αντιμετώπιση των μυκητολογικών και βακτηριακών προσβολών, καθώς και του ανθονόμου στα πυρηνόκαρπα, ενώ στην αχλαδιά οι προληπτικοί ψεκασμοί και τα καλλιεργητικά μέτρα κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος.
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Περίοδος σποράς σε μικρές ή μεγαλύτερες εκτάσεις για τα μαρούλια, τα πράσα, τα ραδίκια, την ρόκα, τους ζοχούς, τα αντίδια, τον μαϊντανό, το σινάπι, το σπανάκι, τα καρότα, τα παντζάρια και τα ραπανάκια.
Όσα από τα παραπάνω είδη έχουν σπόρο πολύ μικρό, όπως ο μαϊντανός, σπέρνονται αρχικά σε σπορείο και όταν τα νεαρά φυτάρια αναπτυχθούν και φτάσουν σε ένα ύψος περί τα 10-15 εκατοστά, μεταφυτεύονται στο χωράφι στην οριστική τους θέση. Το χώμα του σπορείου πρέπει να είναι ελαφρό και απολυμασμένο και πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν ένα έτοιμο μείγμα σπορείου, που συνήθως αποτελείται από χώμα, άμμο και τύρφη καλά απολυμασμένα, που είναι η καλύτερη πρακτική. Για τα είδη που σπέρνονται κατευθείαν στο χωράφι πρέπει να έχει γίνει καλή προετοιμασία, εφαρμόζοντας ένα όργωμα καθώς και ένα ή δύο σβαρνίσματα, για να καταστεί κατάλληλη η «κλίνη» του σπόρου και να υποβοηθηθεί το φύτρωμα.
Συνιστώνται, τόσο στο σπορείο όσο και στο χωράφι, να γίνουν οι απαραίτητες καλλιεργητικές παρεμβάσεις, όπως λίπανση, άρδευση (εάν χρειαστεί), αντιμετώπιση ζιζανίων καθώς και καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, για την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους, με στόχο την επίτευξη ικανοποιητικών τελικών αποδόσεων.
Ο Οκτώβριος, τέλος, είναι ο μήνας φύτευσης των κρεμμυδιών και των σκόρδων.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Εποχή συγκομιδής για τα καρύδια, τα ρόδια, τα λεμόνια , τους λωτούς, τα κυδώνια, τα αχλάδια και τις ελιές.
Η συνήθης πρακτική επιβάλλει τα καρύδια, πριν αποθηκευτούν, να εκτεθούν στον ήλιο για 1-2 εβδομάδες, με στόχο να απολέσουν την περίσσεια υγρασία τους και να μη μουχλιάσουν. Τα κυδώνια και τα αχλάδια συγκομίζονται, όταν δεν είναι τελείως ώριμα, γιατί θα διατηρηθούν περισσότερο και θα ωριμάσουν στο σπίτι ή στην αποθήκη, δηλαδή όπου προωθηθούν, επειδή η διαδικασία της ωρίμανσης συνεχίζεται και μετά τη συγκομιδή τους (μεθωρίμανση). Σημειώνεται, ότι τόσο τα αχλάδια όσο και τα κυδώνια το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συντηρούνται σε ψυγεία σε αντίθεση με τα ρόδια, που διατηρούνται για σημαντικό χρονικό διάστημα και εκτός ψυγείου, αρκεί βέβαια το μέρος που θα τοποθετηθούν να είναι δροσερό. Επισημαίνεται, ότι τα λεμόνια συγκομίζονται όταν το πράσινο χρώμα των καρπών του, υποχωρεί και αντικαθίσταται από το πρασινοκίτρινο ή το κίτρινο, οι δε λωτοί κόβονται όταν είναι ακόμα σκληροί και τρώγονται, όταν ωριμάσουν.
ΒΟΛΒΩΔΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ
Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση σε γλάστρες ή σε παρτέρια των καλλωπιστικών φυτών, όπως είναι οι φρέζιες, οι τουλίπες, οι νεραγκούλες, οι ανεμώνες κ.ά, που πολλαπλασιάζονται με υπόγεια αναπαραγωγικά όργανα και με στόχο να έχουμε την άνθησή τους στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη.
Προτείνεται, το χώμα που θα χρησιμοποιηθεί στις γλάστρες να είναι ελαφρό, η προετοιμασία του εδάφους να γίνει με επιμέλεια και η επιφάνειά του να μην ταρατσώνει μετά από πιθανή βροχόπτωση. Συνιστάται, το βάθος φύτευσης των βολβών να μην είναι μεγαλύτερο των 5 εκατοστών και η υγρασία του εδάφους να είναι επαρκής, με στόχο να πετύχουμε ομοιόμορφο φύτρωμα και γρήγορο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι έχουμε καλή ποιότητα βολβών.
ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ - ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - ΚΕΡΑΣΙΑ
Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών προσβολών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της βερικοκιάς και της κερασιάς, όπως είναι το κορύνεο, ο εξώασκος κ.ά., αλλά και των βακτηριώσεων, συνιστώνται δύο ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα, ένας στην αρχή και ένας στο τέλος της φυλλόπτωσης ή ένας ψεκασμός στο 50% της φυλλόπτωσης.
Οι βακτηριακές προσβολές (βακτηριακό έλκος) περιορίζονται και με καλλιεργητικά μέτρα, όπως η αφαίρεση και το κάψιμο όλων των προσβεβλημένων κλάδων.
Σε οπωρώνες που εντοπίζεται το έντομο ανθονόμος, είναι απαραίτητη η καταπολέμησή του κατά την φυλλόπτωση, που μπορεί να συνδυαστεί με τον ψεκασμό που θα γίνει για το κορύνεο, τον εξώασκο και το βακτηριακό έλκος και στις περιπτώσεις αυτές, θα χρησιμοποιηθεί ένα κατάλληλο εντομοκτόνο, εγκεκριμένο για τις παραπάνω καλλιέργειες.
ΑΧΛΑΔΙΑ
Την περίοδο αυτή κρίνονται απαραίτητοι οι προληπτικοί ψεκασμοί για τον περιορισμό του βακτηριακού καψίματος, που γίνονται κατά την περίοδο της φυλλόπτωσης με το κατάλληλο, εγκεκριμένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό προϊόν.
Επισημαίνεται, ότι η ασθένεια περιορίζεται και με την εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων με κυριότερο όλων την αφαίρεση και την καύση των προσβεβλημένων βλαστών και κλάδων
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...