Ημερολόγιο 7/9 – 13/9/2013
Γράφει η ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Εποχή κατάλληλη για την αποφύλλωση του βαμβακιού, φροντίδα που επιταχύνει το άνοιγμα των καρυδιών και συμβάλλει στη συγκομιδή πιο καθαρού προϊόντος.
Η συγκομιδή του σπόρου του ηλίανθου αρχίζει στις πρώιμες φυτείες, ενώ στο αμπέλι ενεργούνται οι τελευταίες προσπάθειες αντιμετώπισης του βοτρύτη, της ενδεμίδας και της δροσόφιλας. Εποχή προετοιμασίας και για τη σπορά ή τη μεταφύτευση των λαχανικών του φθινοπώρου και του χειμώνα.
BΑΜΒΑΚΙ
Συνεχίζεται το άνοιγμα των καρυδιών στις βαμβακοφυτείες που σπάρθηκαν στην κανονική εποχή σποράς, επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές κατά την περίοδο της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων.
Προτείνεται στις περιπτώσεις που θα γίνει αποφύλλωση, να πραγματοποιηθεί όταν το άνοιγμα των καρυδιών φτάσει περί το 40% περίπου.
Ενδείκνυται να επιλέξουμε το κατάλληλο αποφυλλωτικό και ο ψεκασμός να είναι ομοιόμορφος με στόχο να δεχθούν όλα τα φύλλα όσο φάρμακο χρειάζονται για να πέσουν. Εφιστάται προσοχή των βαμβακοπαραγωγών στην ποσότητα των φαρμάκων που θα δεχθούν τα φύλλα, αφού στην περίπτωση που δεχθούν μεγαλύτερη της κανονικής ποσότητα θα ξεραθούν, αλλά θα μείνουν κολλημένα πάνω στα φυτά. Στη δε αντίθετη περίπτωση που η ποσότητα θα είναι μικρότερη, τα φύλλα δεν θα πέσουν.
Η αποτελεσματικότητα της αποφύλλωσης, τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι πολλαπλά, εξαρτάται από τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, καθώς και από το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Επισημαίνεται ότι η επιτυχία της επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις 4-5 ημέρες μετά την εφαρμογή του αποφυλλωτικού. Όταν οι θερμοκρασίες (ημέρας και νύχτας) είναι υψηλές, η σχετική υγρασία εδάφους και ατμόσφαιρας είναι επίσης υψηλές, τα δε φυτά βρίσκονται στην ακμή τους, δηλαδή τα φύλλα τους να μην είναι ούτε ζωηρά, ούτε πολύ γερασμένα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται αυτήν την εποχή για την επισήμανση τυχόν προσβολών από το πράσινο σκουλήκι, ώστε αν χρειαστεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, η δε επιφυλακή θα πρέπει να ενταθεί εάν οι θερμοκρασίες πέσουν σημαντικά.
Ηλίανθος
Για τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζει η συγκομιδή του ηλίανθου, αλλά τη φετινή περίοδο που η χρονιά είναι μεσοόψιμη η συγκομιδή μάλλον θα αρχίσει λίγο αργότερα.
Στις περιπτώσεις επίσπορης καλλιέργειας η συγκομιδή γίνεται και το Νοέμβριο, αλλά θα πρέπει αυτή να αποφεύγεται επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες. Προσοχή πρέπει να δίνεται στο ότι το φυτό χρειάζεται περίπου 120 ημέρες για να ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο. Επισημαίνεται ότι η συγκομιδή δεν πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς, επειδή οι απώλειες κατά τον αλωνισμό είναι μεγάλες και η διατήρηση του προϊόντος δύσκολη.
Συνίσταται η αποφυγή πρόωρης συγκομιδής επειδή οι ξένες ύλες είναι πολλές και η σχετική υγρασία των σπόρων υψηλή, αλλά όχι η καθυστέρησή της γιατί μπορεί να έχουμε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες από τα πουλιά, τον αέρα και τις ασθένειες. Οι τελευταίες ευνοούνται από την υψηλή σχετικά υγρασία του φθινοπώρου.
Προτείνεται για τον αλωνισμό του ηλίανθου να χρησιμοποιούνται οι κλασσικές θεριζοαλωνιστικές μηχανές των χειμερινών σιτηρών ή των αραβοσίτων, να κόβεται δε ο ηλίαθνος σε μικρή απόσταση από την κεφαλή του, γιατί διαφορετικά εισέρχονται μεγάλα τμήματα στελέχους στο κυρίως τμήμα της μηχανής και τη δυσκολεύουν.
Σημειώνεται ότι όταν οι σπόροι είναι πολύ στεγνοί, πρέπει να μειώνεται η ταχύτητα κίνησης της μηχανής, που κυμαίνεται μεταξύ 5-8 χιλιομέτρων την ώρα, για να μην έχουμε απώλειες από τινάγματα και να διατηρούμε μεγαλύτερη ταχύτητα όταν η υγρασία των σπόρων είναι περίπου 12%.
ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ
Αρχίζει η προετοιμασία του λαχανόκηπου για να δεχτεί τα λαχανικά του φθινοπώρου και του χειμώνα, αφού συγκομισθούν και τα τελευταία καλοκαιρινά λαχανικά που είναι η ντομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά, το κολοκύθι, τα φασόλια, η ρόκα και η μπάμια.
Συνιστάται στο στάδιο αυτό το έδαφος να εμπλουτισθεί με κομπόστ ή ανόργανα θρεπτικά συστατικά, να ισοπεδωθεί ξανά όπως στην αρχή της άνοιξης και να πραγματοποιηθεί τις παραμονές της σποράς ή της μεταφύτευσης ένα όργωμα και ένα σβάρνισμα με στόχο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα νέα φυτά.
Η εποχή είναι κατάλληλη για τη σπορά του σπανακιού, που πρέπει να γίνει σε αποστάσεις 30 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 5 εκατοστά επί της γραμμής και με ποσότητα σπόρων περί τα 2 με 3 κιλά το στρέμμα. Προτείνεται μετά τη σπορά να εφαρμοσθούν συχνά ποτίσματα, που θα εξασφαλίσουν γρήγορο και ομοιόμορφο φύτρωμα, καθώς και εύρωστη πρώτη ανάπτυξη των νεαρών φυτών, που θα προοιωνίζεται υψηλές αποδόσεις.
ΑΜΠΕΛΙ
Διατηρείται αυξημένη η επαγρύπνηση των αμπελοπαραγωγών για πιθανή αντιμετώπιση του βοτρύτη και της ευδεμίδας. Στις περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίος ένας επαναληπτικός ψεκασμός στις ποικιλίες που η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, πρέπει να γίνει με φυτοπροστατευτικά προϊόντα μικρής υπολειμματικής δράσης. Συνιστάται οπωσδήποτε η αντιμετώπιση της δροσοφίλας με τα κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, υπό την προϋπόθεση να αποφευχθεί η δημιουργία πληγών στις ράχες, η αποφυγή δημιουργίας πυκνόραγων σταφυλιών και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων σταφυλιών.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...