Ημερολόγιο καλλιεργητή 31/8 - 6/9/2013
Γράφει η ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος στο βαμβάκι συνεχίζεται για τη διαπίστωση ύπαρξης πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Στα ζαχαρότευτλα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή από τις πιο πρώιμες φυτείες, ενώ στην πατάτα κάλυψη των αναγκών σε νερό και προστασία από τη φθοριμαία είναι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Στους μηλεώνες η φροντίδα αυτή την εποχή αφορά τις προσβολές από την καρπόκαψα και από τα κοκκοειδή (Σαν Ζοζέ και παρλατόρια). Το φθινόπωρο που σιγά-σιγά φτάνει μπορούμε να προγραμματίσουμε τη φύτευση του σκόρδου.
ΠΑΤΑΤΑ
Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά το φύτρωμα των φθινοπωρινών καλλιεργειών της πατάτας, που φυτεύτηκαν εντός του Αυγούστου. Προϋπόθεση απαραίτητη για την επιτυχημένη ανάπτυξη της πατατοφυτείας είναι η ικανοποίηση των υψηλών, λόγω εποχής, απαιτήσεων στο νερό.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις καλλιέργειες πατάτας στις οποίες οι συλλήψεις της φθοριμαίας είναι υψηλές, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυταρίων. Σε περίπτωση έντονης προσβολής συνιστάται ψεκασμός με το κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα, στο στάδιο που τα νεαρά φυτά αρχίζουν να αναδύονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ
Ξεκινά η συγκομιδή (καμπάνια) των ζαχαρότευτλων από τις πιο πρώιμες φυτείες. Κάθε εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για να αρχίσει να λειτουργεί πρέπει να εξασφαλίσει την τροφοδοσία του με ώριμα τεύτλα. Για το λόγο αυτό, η συγκομιδή και μεταφορά των ριζών γίνεται με αυστηρό προγραμματισμό, ξεκινώντας από τις πρωιμότερες φυτείες, ανάλογα με τη δυναμικότητα και το ρυθμό λειτουργίας κάθε εργοστασίου.
Η σειρά επιλογής των τευτλαργών που θα συγκομιστούν, στην αρχή γίνεται με κριτήρια βιομηχανικής ωρίμανσης, μετά από δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται από έμπειρο τεχνικό προσωπικό της ΕΒΖ. Για το σκοπό αυτό αναλύονται δείγματα μίσχων των φύλλων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φυτών και τευτλαργών, κατά την περίοδο Ιουλίου, Αυγούστου, για τον προσδιορισμό του ζαχαρικού τίτλου και την έναρξη της συγκομιδής από τους αγρούς με το μεγαλύτερο ζαχαρικό τίτλο.
ΜΗΛΙΑ
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την εποχή στους μηλεώνες, αφού υπάρχει κίνδυνος σοβαρής προσβολής των μήλων από την καρπόκαψα. Στις περιοχές εκείνες που θα παρατηρηθούν τάσεις αύξησης του πληθυσμού του μύκητα, συνιστάται ψεκασμός για την αντιμετώπισή του με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Σε μηλεώνες στους οποίους σημειώνεται σοβαρή προσβολή από τα κοκοειδή παρλατόρια και Σαν Ζοζέ συνιστάται άμεση επέμβαση με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο ακαρεοκτόνο, αποκλειστικά και μόνο στα δέντρα που έχουν προσβληθεί.
ΒΑΜΒΑΚΙ
Συνεχίζονται στις βαμβακοκαλλιέργειες οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι. Για το πράσινο σκουλήκι ο δειγματοληπτικός έλεγχος γίνεται σε 100 φυτά κατά τη διαγώνιο του χωραφιού και ελέγχουμε την παρουσία ή μη προνυμφών πρώτου και δεύτερου σταδίου, μήκους μέχρι ένα εκατοστό. Για το ρόδινο σκουλήκι ο έλεγχος γίνεται με 100 νεαρά καρύδια ηλικίας 2-3 εβδομάδων που μαζεύτηκαν κατά τη διαγώνιο του αγρού και εξετάζεται η παρουσία ή μη προνυμφών μέσα στα καρύδια. Εάν κατά το δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών πράσινου σκουληκιού πάνω από 4% και προσβολή των καρυδιών από το ρόδινο σκουλήκι σε ποσοστό πάνω από 5%-8%, πρέπει να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
Σημειώνεται ότι τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή (ετικέτα) και οι ψεκασμοί να γίνονται τη νύχτα για την προστασία των μελισσοσμηνών.
ΣΚΟΡΔΟ
Το σκόρδο (και το κρεμμύδι) είναι λαχανικό ψυχρής εποχής. Οι χαμηλές θερμοκρασίες όχι μόνο δεν επηρεάζουν την ανάπτυξή του, αλλά είναι απαραίτητες για το σχηματισμό των βολβών.
Κατάλληλη εποχή για φύτευση του σκόρδου είναι το φθινόπωρο (ή πολύ νωρίς την άνοιξη). Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με φύτευση των σκελίδων του, ενώ ο πολλαπλασιασμός με σπόρο συνήθως αποτυγχάνει. Η φύτευση των σκελίδων γίνεται συνήθως σε αναχώματα με μικρό ύψος, 15-20 εκατοστά. Το κάθε ανάχωμα απέχει από το διπλανό του περίπου 35 εκατοστά και περιλαμβάνει μια γραμμή φύτευσης. Οι σκελίδες της κάθε γραμμής φυτεύονται ανά 10-15 εκατοστά και σε βάθος 2,5-5 εκατοστά, με την κορυφή της προς τα πάνω.
Οι σκελίδες που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σκόρδου πρέπει να είναι μεγάλες σε μέγεθος, να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και να είναι απαλλαγμένες από εχθρούς και ασθένειες. Οι βολβοί που προορίζονται για να δώσουν τη νέα παραγωγή, μέχρι να φυτευτούν αποθηκεύονται σε αποθήκες με θερμοκρασία περίπου 10 βαθμών Κελσίου. Ο διαχωρισμός των σκελίδων από τους βολβούς πρέπει να γίνεται λίγο πριν τη φύτευσή τους. Αν οι σκελίδες δεν διαχωριστούν σωστά ώστε να φυτευτούν μία-μία, θα προκύψουν διπλά φυτά που δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν με επιτυχία.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...