Ημερολόγιο 8-14/6/2013
Πλησιάζει η εποχή συγκομιδής των χειμωνιάτικων σιτηρών και της πρώιμης πατάτας. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι παραγωγοί για την αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αμπελιού.
Γράφουν οι ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΪΡΗΣ
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ
Ο Ιούνιος είναι ο μήνας συγκομιδής των χειμωνιάτικων σιτηρών, με το κριθάρι χρονικά να προηγείται. Εφιστάται η προσοχή στη συγκομιδή της σίκαλης (βρίζα), γιατί στην περίπτωση που καθυστερήσει ο σπόρος της «τινάζει» και η παραγωγή μειώνεται σημαντικά. Πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τη συγκομιδή των καρπών, η περιεκτικότητά τους σε υγρασία πρέπει να είναι περί το 13 - 13,5%, για να μπορούν να αποθηκευθούν χωρίς τον κίνδυνο ανάμματος και μουχλιάσματος, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι στην αποθήκη επικρατούν δροσερές θερμοκρασίες και ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Συνιστάται, τέλος, η απεντόμωση των αποθηκών με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
ΠΑΤΑΤΑ
Περίοδος συγκομιδής για την καλλιέργεια της πατάτας, κυρίως στις περιοχές που η φύτευση έγινε νωρίς. Η διαπίστωση της ωρίμανσης και η έναρξη της συγκομιδής της με τους πατατοεξαγωγείς πραγματοποιείται όταν τα φύλλα κιτρινίσουν και ο διαχωρισμός των κονδύλων από τους στόλωνες γίνεται εύκολα.
Σημαντική διαδικασία για την επιτυχή ολοκλήρωση της συγκομιδής συνιστά και η σωστή αποθήκευση των κονδύλων, με στόχο την αποφυγή προσβολών από τις ασθένειες των αποθηκών και η αποφυγή της υποβάθμισης της ποιότητας και του πρασινίσματος των κονδύλων από τη σολανίνη. Βασική προϋπόθεση για τη σωστή αποθήκευση των κονδύλων είναι ο χώρος αποθήκευσής τους, ο οποίος πρέπει να είναι σκοτεινός, καλά αεριζόμενος, με θερμοκρασία γύρω στους 6-8οC και με σχετική υγρασία περί το 85%. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης για την αποθήκευση του πατατόσπορου (πολλαπλασιαστικό υλικό) που προορίζεται για φύτευση, γιατί πρέπει να φυλάσσεται σε φωτεινό περιβάλλον με στόχο την εξασφάλιση υψηλής βλαστικής ικανότητας.
ΕΛΙΑ
Η αντιμετώπιση της βαμβακάδας με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα συνιστάται μόνο στις περιπτώσεις που οι προσβολές είναι σοβαρές, γιατί συνήθως οι επιπτώσεις στην παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερες. Τυχόν ψεκασμοί για την καταπολέμησή της συνδυάζονται με αυτήν του πυρηνοτρήτη.
Για τον ασπιδιωτό και την παρλατόρια ενδείκνυται οι ψεκασμοί να γίνονται μόνο σε ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί σοβαρές προσβολές και με την επιλογή των εγκεκριμένων, κατάλληλων φυτοπροστατευτικών ουσιών μπορεί να καταπολεμηθεί και ο πυρηνοτρήτης.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της μύγας της μεσογείου στους δενδρώνες πορτοκαλιάς της ποικιλίας βαλέντσια και σε αυτούς των γκρέιπφρουτ. Προτείνονται να είναι δολωματικοί και όχι κάλυψης για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων, των αρπακτικών και των παρασίτων που αναπτύσσονται αυτή την εποχή. Το δόλωμα πρέπει να αποτελείται από νερό, υδρολυμένη πρωτεΐνη 2% και από ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Ο κάθε ψεκασμός πρέπει να εφαρμόζεται στο εσωτερικό των δέντρων, στα κλαδιά χωρίς καρπούς, στους κορμούς και περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Εφιστάται η προσοχή στη συχνότητά τους, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες.
Εποχή κατάλληλη για την αντιμετώπιση και του διαλευρώδη, που ευνοείται από το πυκνό φύλλωμα και την αυξημένη υγρασία της ατμόσφαιρας. Ο μύκητας προκαλεί απομυζήσεις των χυμών του φυλλώματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη καπνιάς από τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών του.
Για τον περιορισμό του μύκητα συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πυκνών πληθυσμών του. Συγκεκριμένα προτείνονται ένα κατάλληλο κλάδεμα, αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών, περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και οπωσδήποτε κανονικές αρδεύσεις.
Τα ίδια καλλιεργητικά μέτρα περιορίζουν την ανάπτυξη και του εριώδη αλευρώδη.
Αναμένονται προσβολές επίσης και από το φυλλοκνίστη, με την έναρξη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, οπότε το έντομο αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς. Για τον περιορισμό του απαιτούνται προσεκτικοί καλλιεργητικοί χειρισμοί, που θα αναστείλουν ένα έντονο δεύτερο κύμα βλάστησης, ενώ τα μέτρα που ήδη αναφέρθηκαν για τους αλευρώδεις αποτρέπουν σοβαρές προσβολές του φυλλώματος από το έντομο στα δέντρα παραγωγικής ηλικίας.
ΑΜΠΕΛΙ
Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση του ψευδόκοκκου, που σε μεσοπρώιμες περιοχές και βασικά στις επιτραπέζιες ποικιλίες εντοπίζονται σημαντικοί πληθυσμοί. Κατάλληλα επιλεγμένα φυτοφάρμακα μπορούν να καταπολεμήσουν συνδυαστικά και την ευδεμίδα. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να βρέχονται καλά οι κορμοί και οι βραχίονες και ότι η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού αυξάνεται όπου έχει γίνει αφαίρεση του ρυτιδώματος.
Επισημαίνεται τέλος ότι στις φυτείες που διαπιστώνονται σημαντικοί πληθυσμοί από τζιτζικάκι, πρέπει να γίνει ψεκασμός, που μπορεί να αντιμετωπίσει συνδυαστικά και την ευδεμίδα.
Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...
Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...