Όλα στον αέρα με το ρωσικό εμπάργκο
Της Βούλας Μαλαίνου
«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, τουλάχιστον προς το παρόν, για άρση του ρωσικού εμπάργκο στα φρούτα», δηλώνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρινίζοντας ότι το κλιμάκιο της Rosselkhoznadzor που θα έρθει στη χώρα μας στις 20 του τρέχοντος μηνός, θα διερευνήσει αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις , οι οποίες δραστηριοποιούνται στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα στα γαλακτοκομικά, στα κρέατα και στα ιχθυηρά, προϊόντα που σημειωτέον εξαιρούνται έτσι κι αλλιώς του «μπλόκου».
Οι παραγωγοί κρατούν «μικρό καλάθι» για άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα πριν τον Αύγουστο, παρά τις υπέρμετρες αξιώσεις ακόμα και κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι κάνουν λόγο για σταδιακή «χαλάρωση». Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ο υπεύθυνος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν , έχει δώσει επισήμως αρνητική απάντηση στο αίτημα της χώρας για την εξαίρεσή της από το «μπλόκο».
Τα βλέμματα των παραγωγών, οι οποίοι δέχονται σοβαρό αντίκτυπο από τα αντίποινα της Ρωσίας, όπου εξάγεται το 51% των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στρέφονται τώρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, μήπως και υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το «φλέγον» αυτό ζήτημα. «Δεν αποκλείουμε την άρση του εμπάργκο, αλλά δεν υπάρχουν και σαφείς ενδείξεις ότι αυτή θα επέλθει σύντομα», ξεκαθαρίζει ο κ. Γιαννακάκης.
Πάντως, κατά την επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor) στην Ελλάδα, η οποία και πυροδότησε τις όποιες ελπίδες για αλλαγή του σκηνικού, θα πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση επιτόπιοι έλεγχοι σε 20 επιχειρήσεις από τους παραπάνω κλάδους, οι οποίες ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και γενικότερα στην Τελωνειακή Ένωση (Τ.Ε.).
Όπως πληροφορείται η «Παραγωγή», προτεραιότητα θα δοθεί στις εταιρείες, που έχουν πιστοποιηθεί από τους εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., όπως ακριβώς απαιτεί η ρωσική νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της άφιξης της Rosselkhoznadzor, η οποία ουσιαστικά ελέγχει τις εισαγωγές και εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία, ελήφθη ύστερα από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Alexei Ulyukayev στις αρχές Μαρτίου ότι η Μόσχα αναζητά τρόπους, να «χαλαρώσει» το εμπάργκο τροφίμων για Ελλάδα, Ουγγαρία και Κύπρο.
Η Rosselkhoznadzor έχει πει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ελέγχους στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στις τρεις παραπάνω χώρες, προκειμένου να επιταχύνει την εκκίνηση προμηθειών από αυτές, σε περίπτωση που το «εμπάργκο» αρθεί.
Κι όλο πιέζουν οι ροδακινοπαραγωγοί
Οι ροδακινοπαραγωγοί ασκούν συνεχείς ασφυκτικές πιέσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνουν πιο δυναμικές και πιο συντονισμένες ενέργειες για την άρση των ρωσικών περιορισμών. Ωστόσο, αποτελέσματα ακόμη δεν έχουν δει.
Το ροδάκινο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, συγκαταλέγεται στα στρατηγικής σημασίας προϊόντα, στα οποία στηρίζεται όλη η αγροτική οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, το «μπλόκο» του Πούτιν πρέπει να αρθεί για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ροδάκινο και στη φράουλα, καθώς είναι πιο ευπαθή, δεν αντέχουν στα ψυγεία.
«Η κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τα αγροτικά προϊόντα σκόπιμα», τονίζει ο ίδιος.
Μηλοπαραγωγοί: Επιμένουν για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
Οι δυνατότητες για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών από το ρωσικό «εμπάργκο» είναι από λίγες έως ελάχιστες, αν και οι ίδιοι «παλεύουν» για να κερδίσουν τη «μάχη», που έχουν στήσει μέσω συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων.
Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας αποκαλύπτει πως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια στους αγρότες για αναπλήρωση των εισοδημάτων, που χάθηκαν…
Οι παραγωγοί, όπως λένε, ζητούν το αυτονόητο. Η κυβέρνηση να τηρήσει την ίδια στάση για τα μήλα, όπως και για τα ροδάκινα. Τονίζουν, δε, πως έχουν μεγάλο ζήτημα επιβίωσης, γι’ αυτό και δεν θα υποχωρήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, τη Μεγάλη Δευτέρα Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του δήμου της Αγιάς θα έχουν σύσκεψη, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις , σε συνεννόηση και με τους μηλοπαραγωγούς απ’ όλη τη χώρα.
«Ζητάμε να εξαιρεθούν όλα τα αγροτικά προϊόντα από το ρωσικό εμπάργκο. Η κυβέρνηση διαχωρίζει τους αγρότες και τα προϊόντα της… είναι δυνατόν; Η καταστροφή και για μας είναι μεγάλη. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης», εξηγεί ο κ. Μαρούδας.
Ο ίδιος υπογραμμίζει, δε, ότι το πράσινο μήλο είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα, το οποίο μέχρι πρότινος κατέκλυζε τη ρωσική αγορά. Ο κ. Μαρούδας δηλώνει πως μεγάλες ποσότητες έχουν παραμείνει στα ψυγεία, ενώ τα μήλα, τα οποία πουλήθηκαν, ήταν σε εξευτελιστικές τιμές.
Όσο για το πώς θα αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα, ο επικεφαλής της ΕΟΑΣΝΛ απαντά με προγράμματα de minimis, όπως συνέβη στην περίπτωση των ροδακινοπαραγωγών, τα οποία εγκρίνει και η Ε.Ε. Από εκεί και πέρα, επισημαίνει ο ίδιος, η κυβέρνηση αν θέλει, θα βρει τους απαραίτητους πόρους.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...